MojWindows

Ešte stále veľmi populárny operačný systém Windows 7 má pred sebou už len posledný rok rozšírenej technickej podpory. Presne  takto o rok, 14. januára 2020, Microsoft oficiálne ukončí rozšírenú podporu, čo pre koncových používateľov znamená „odstrihnutie“ od bezpečnostných záplat.

Systém ako taký samozrejme bude funkčný aj naďalej, akurát v ňom už nebudú, za bežných podmienok, opravované žiadne chyby. Skončí sa aj obdobie mesačných aktualizačných balíkov, ktoré sa síce vo väčšine prípadov aj tak zameriavali len na bezpečnostnú stránku, no občas sa v nich objavila aj nejaká tá dodatočná oprava systémových súčastí.

Pre firmy je k dispozícii ešte obdobie platenej podpory, a to až do januára 2023, no platí sa za každé zariadenie a okrem toho, cena každý rok narastá. Navyše bežný používateľ sa k týmto aktualizáciám nedostane. Aspoň nie oficiálnou cestou.

To znamená, že sa značne zvýši riziko, že novoobjavené zraniteľnosti budú aktívne, a vo väčšej miere, zneužívané pre útoky na počítače so „sedmičkou“, ktorým stále náleží veľká časť trhového koláča. Domáci používatelia sa v tomto ohľade budú musieť spoliehať primárne na bezpečnostné riešenia tretích strán.

Hoci je veľmi pravdepodobné, že dominantná časť zo súčasných používateľov Windows 7 nechce alebo z nejakého dôvodu nemôže prejsť na Windows 10, šance, že Microsoft pristúpi k dodatočnému predĺženiu podpory pre svoj starší systém sú nízke.

Takáto možnosť síce teoreticky pripadá do úvahy, no zatiaľ sa neobjavili ani len náznaky, že by mohla naberať reálne kontúry. Microsoft sa dlhodobo snaží čo najviac používateľov dostať na „desiatku“, takže týmto krokom by takpovediac išiel proti sebe.

Zatiaľ čo firmy čaká rozhodovanie čo ďalej, domáci používatelia, ktorých nepresvedčila ani akcia na bezplatný prechod, naďalej zostanú verní svojej starej dobrej „sedmičke“. Veď aplikácie tu budú fungovať naďalej.

14.01.2019
Zdroj: ZDnet

+