MojWindows

Druhý utorok v mesiaci sa tak ako obvykle niesol v znamení pravidelných opravných aktualizácií pre operačné systémy Windows. Hoci cieľom týchto aktualizácií je chyby a zraniteľnosti zo systému odstraňovať, občas sa stane, že pri úpravách sa niečo pokazí.

Tento mesiac sa to stalo v prípade Windows 7 a Windows 2008 R2 Server. Používatelia týchto systémov hlásia, že po inštalácii aktualizácie KB4480970 vo vybraných prípadoch korektne prestáva fungovať sieťové pripojenie, pokiaľ sa na zariadení využíva protokol SMBv2.

Situácia sa dotýka skôr IT profesionálov a firiem, kde sa používa zdieľaný sieťový prístup napríklad k tlačiarňam alebo dátam. Priemerný domáci používateľ by si žiadne problémy všimnúť nemal, pokiaľ samozrejme nepoužíva NAS a podobne.

Ako dočasné riešenie je zo strany používateľov odporúčané najnovšiu opravnú aktualizáciu prosto odinštalovať cez Ovládací panel –> Programy –> Programy a súčasti –> Zobrazenie nainštalovaných aktualizácií. Prípadne, Microsoft odporúča používať lokálne kontá, ktoré nie sú súčasťou skupiny „Administrators“.

Po inštalácii aktualizácie KB4480970 sa v niektorých prípadoch navyše začne zobrazovať upozornenie, že systém nie je legálny. O tejto chybe informoval priamo Microsoft, pričom prisľúbil skoré riešenie.


Aktualizované 14.1. – Dva vyššie popísané problémy boli už vyriešené. Čo sa týka problémov sieťovou konektivitou, to rieši čerstvo vydaná aktualizácia. Upozornenia na „nelegálne“ licencie boli vyriešené na strane aktivačných serverov Microsoftu. 

Medzičasom sa ale objavil ďalší nedostatok, ktorý sa týka aplikácií používajúcich databázu Microsoft Jet so súborovým formátom Microsoft Access 97. Pokiaľ súbory obsahujú stĺpce s názvami dlhšími ako 32 znakov, pri pokuse o otvorenie dôjde k zobrazeniu chyby “Unrecognized Database Format”. 

Ako riešenia sú odporúčané buď skrátenie názvov stĺpcov pod 32 znakov alebo konverzia súborov na novší formát .mdb cez Microsoft Accesss. 


V ostatných dňoch sa v súvislosti s Windows 7 objavili aj upozornenia pre používateľov bezpečnostného riešenia Malwarebytes.

Pri používaní verzie 3.6.1 CU 1.0.508 vo verzii Premium má v špecifických prípadoch, v závislosti od softvérovej a hardvérovej výbavy, dochádzať k takzvanému mrznutiu, kedy systém prestane úplne reagovať a jediným riešením je tvrdý reštart. Na odstránení problému pracujú tvorcovia aplikácie, nesúvisí s januárovou aktualizáciou pre Windows 7.

 

14.01.2019
Zdroj: Malwarebytes, Neowin

+