MojWindows

Zariadenia s batériou, najmä notebooky, dnes pre značnú časť používateľov z hľadiska spôsobu používania predstavujú priamy ekvivalent stolových počítačov. To znamená, že väčšinu času ich, bez ohľadu na aktuálny stav nabitia batérie, majú pripojené k nabíjačke.

To však z pohľadu efektívnosti a celkovej životnosti nemusí byť práve najideálnejšie. Do prostredia tejto problematiky sa nedávno rozhodla vstúpiť aj spoločnosť Microsoft, ktorá chce situácii aspoň čiastočne pomôcť svojim pomerne jednoduchým riešením – akýmsi režimom pre ochranu batérie.

Pokiaľ by bolo zariadenie s batériou dlhodobo používané vyššie spomínaným spôsobom, automatické prepnutie do režimu Battery Protection Mode, ktorý by limitoval maximálnu možnú úroveň nabitia batérie, by podľa všetkého malo pomôcť.

Microsoft na takúto technológiu vlastní patent už od roku 2017, no podrobnosti sa na svetlo sveta dostali až teraz. To, či a v akej miere ho pretaví v realitu, je otázne. Je totiž celkom možné, že riešenie, ktoré tento patent popisuje, bude zhodné s tým, čo od októbra 2018 nájdeme vo vybraných zariadeniach rodiny Surface.

Rovnako tak je ale možné, že softvérová funkcia Battery Protection Mode bude v dohľadnej dobe bežnou súčasťou operačného systému Windows 10. Ako to dopadne ukáže až čas. To, že si technologické spoločnosti nejaké riešenie patentujú vonkoncom neznamená, že aktívne začnú s jeho skutočným nasadením. No dúfať v to môžeme.

Náš tip
Vedci z divízie Microsoft Research chcú znížiť spotrebu batérie pri hraní na smartfónoch

+