MojWindows

Väčšina analytikov, IT odborníkov a technologických nadšencov, ktorí každodenne sledujú čo sa deje, si trúfne odhadnúť čo prinesie tak najbližší rok, možno dva. Naproti tomu, Microsoft sa do predpovedania budúcnosti pred rokmi pustil vo veľkom štýle. V roku 2009 vytvoril video, kde názorne prezentoval svoju víziu,  ako budú technológie vyzerať hneď o desať rokov.

Vizionárske video prezentuje technológie ako ohybné priehľadné obrazovky tenké ako papier, intuitívne ovládanie gestami, skladateľné smartfóny, rozšírenú realitu, plynulé prenášanie dát a ďalšie prvky, ktoré dnes síce nie sú šialeným výstrelkom sci-fi literatúry, no stále nepatria medzi veci, ktoré by sa aktívne používali. A už vôbec netvoria takú súčasť života, ako si to v Microsofte pred rokmi predstavovali.

Časť z toho, čo môžeme vo videu vidieť, síce existuje, no stále len v sfére menej sofistikovaných, prípadne čiastkových prototypov. Podobné odhady pre tak vzdialenú budúcnosť ako je 10 rokov, je proste len veľmi ťažko postaviť správne, a to aj pre tie najmúdrejšie hlavy.

O to viac, keď kľúčovú úlohu zohrávajú faktory ako finančná otázka a problematika masovej výroby či širokého nasadenia. Uvidíme, čo nám prinesie najbližšia dekáda, možno sa táto stále futuristická vízia naplní aspoň čiastočne, a možno ani nie…

02.01.2019
Zdroj: Mashable

+