MojWindows

Príslušenstvo určené pre hráčov má na trhu už dlhú tradíciu, často však ide o kúsky s cenami šplhajúcimi sa do nebezpečných výšin. Nie každý hráč pritom potrebuje mať to úplne najlepšie čo je v ponuke. Namiesto toho radšej siahne po produktoch, ktoré za nízku cenu ponúkajú veľa muziky, respektíve svoju prácu odvedú na dobrej úrovni.

V prostredí herných klávesníc sa do tejto oblasti radí napríklad model SpeedLink Parthica Core Gaming Keyboard. Ide o membránovú klávesnicu tradičného formátu s útočnejším, no nie prehnaným, dizajnom a sériou základných funkcií pre hráčov.

Hoci nesporne ide o lacnejší kúsok, na problémy v oblasti ergonómie sme počas dlhodobého, niekoľkomesačného, používania zatiaľ nenarazili. Primárne sme ju síce používali na kancelársku prácu a písanie množstva textu, no preverili sme ju aj v hernom svete. Na nedostatok komfortu sa sťažovať nemôžeme.

Čiastočne sa na tom zjavne podpísala mohutná podpierka zápästí a vyšší zdvih klávesov, ktoré sa príjemne stláčajú. Klávesnica je schopná detegovať súčasné stlačenie šiestich klávesov.

Klávesnica sa celkom pohodlne dá používať aj bez inštalácie doplnkového softvéru, no ako to už býva zvykom, práve ten značne rozširuje jej možnosti. Aplikácia PARTHICA Core Gaming Keyboard Driver síce nepôsobí práve najuhladenejšie, no svoju úlohu, prispôsobenie klávesnice, zvláda dobre. Upraviť sa tu dá jazykové rozloženie klávesnice, konfigurácia všetkých klávesov, odozva (125 – 1000 Hz) a intenzita podsvietenia.

Taktiež je tu možné zapnúť ignorovanie stlačenia klávesu Windows, ktorého nechcené stlačenie počas hrania predstavuje veľmi nepríjemnú situáciu. Toto nastavenie je prítomné aj manuálne, stlačením kombinácie Fn a F12.

15-tim plne programovateľným klávesom môžete priradiť aj makrá, teda sekvencie stlačených kláves, ako aj vykonanie úloh súvisiacich so systémom – prepnutie aplikácií, zobrazenie pracovnej plochy, spustenie zvolenej aplikácie a podobne. Ponuka pre vytváranie makier a priradenie úloh síce nie je taká pokročilá ako to býva v prípade drahších na hráčov orientovaných klávesníc, no ponúka rozumný základ.

Jednotlivé profily je možné priradiť ku konkrétnym aplikáciám. Dosiahnuť sa tým dá veľmi jednoduchá vec – pri hraní svojej obľúbenej hry, respektíve pri používaní aplikácie, budete mať istotu, že klávesnica je tomu prispôsobená presne podľa vašich požiadaviek.

Dostupných je celkovo 5 profilov, medzi ktorými môžete prepínať manuálne, stlačením klávesu {P}, prípadne automaticky cez spomínané priradenie aplikácie. Počet profilov je pevný, softvér od výrobcu neumožňuje pridanie ďalších.

Prítomná je tu ale možnosť pre exportovanie a spätné importovanie profilov, vďaka čomu dokážete „obísť“ kapacitné obmedzenie a profil si vytvoriť pre každú hru z vašej hernej knižnice.

V aplikácií síce môžete čiastočne upraviť intenzitu podsvietenia, no nepochopiteľne tu chýba možnosť pre výber farebnej schémy klávesnice. Na výber je z červeného, modrého a fialového podsvietenia, no zmenu je nutné vykonať manuálne stlačením Fn a klávesov F1 až F3. Podsvietené je aj logo PARTHICA, ktoré do vienka dostalo dokonca 5 farieb, no ich zmena súvisí priamo s výberom konkrétneho profilu klávesnice.

Spracovanie podsvietenia patrí medzi slabé stránky tejto klávesnice. Jednak má slabšiu intenzitu, a to aj pri zvolení najvyššieho profilu, no navyše nie je rovnomerné. Na niektorých klávesoch je jasne vidieť, že nie sú osvetlené plne, čo znižuje celkový dojem. Na druhú stranu, niekomu môže vyhovovať práve to, že svetlo kláves mu „nebije do očí“. V každom prípade, intenzita by mohla byť o stupeň, dva, vyššia.

5 makro kláves s prepínačom profilov je umiestnených na ľavom okraji klávesnice. Výrobca tu ale mohol zvoliť o čosi širší rozostup. Počas prvých týždňov používania sa nám totiž často stávalo, že namiesto klávesu ESC sme stláčali {P} pre prepnutie profilu, prípadne makro M5 namiesto Ctrl. Ide len o drobnú výčitku, ktorá pri dlhodobom používaní postupne zaniká.

10 multimediálnych kláves našlo svoju pozíciu v jej hornej časti. Rozdelené sú na polovice po ľavej a pravej strane. Ľavá časť, v základe, slúži na otvorenie sekcií Tento počítač a Obľúbené, spustenie webového prehliadača, poštového klienta a vyhľadávania. Pravá polovica zase na ovládanie hlasitosti a prehrávania.

Klávesnica Parthica Core Gaming Keyboard z dielne spoločnosti SpeedLink prichádza ako cenovo dostupné riešenie určené primárne pre hráčov. Poskytuje solídny základ, zdatnú konštrukciu tela aj kábla a veľmi príjemnú ergonómiu.

Súčasne je z nej však cítiť, že sa tu šetrilo, hoci nie prehnane. Celé to však zachraňuje svojou cenovkou, keďže sa bežne dá zohnať pod 30 €, a drobné neduhy sa v tejto sfére dajú ľahko odpustiť.

Pre zaujímavosť, v ponuke obchodu ProGamingShop je Speed-Link Parthica Core Gaming predávaná za 25€, pričom je to tu označené ako akcia. Avšak táto akcia trvá už minimálne niekoľko mesiacov, takže za túto cenu sa asi bude dať zohnať pomerne ľahko. Koniec-koncov nejde práve o najnovšiu záležitosť. 

29.11.2018

+