MojWindows

Veľká päťka konečne prichádza na slovenský trh. Takto nejako by sa dala zhrnúť nedávna slávnostná prezentácia produktov spoločnosti Lenovo. Ide totiž o kúsky, ktoré boli pôvodne uvedené ešte na technologickom veľtrhu IFA 2018 a aktuálne sa dostávajú do predaja aj v našich končinách. Novinky spadajú do dvoch už dobre etablovaných produktových rodín – do konvertibilnej rodiny Yoga a biznisovo orientovanej rodiny ThinkPad.

Yoga C930

Najnovšia “vlajková loď” portfólia Yoga v sebe opäť spája výkon s funkčným a moderným celohlinikovym dizajnom. Lenovo si ale pripravilo niekoľko zaujímavých vylepšení, ktorými model Yoga C930 dokáže zaujať. Nejedno oko zaujme už dotykový 13,9-palcový IPS displej s rozlíšením 4K a podporou HDR, no to pravé prekvapenie sa nachádza pod ním.

Ide o rotujúcu zvukovú lištu so systémom reproduktorov Dolby Atmos. Ako uvádza Lenovo, pre dosiahnutie zvuku dokonalého v každej situácii (polohe notebooku), boli reproduktory umiestnené priamo do otočného kĺbu notebooku. Do toho, ktorý spája obrazovku s telom.

Príjemné je vidieť aj to, že výrobcovia vhodným spôsobom reagujú na obavy zákazníkov o súkromie. Lenovo sa v tejto oblasti pohybuje už dlhú dobu a svoju manuálnu krytku webkamery, vyskytujúcu sa skôr na ThinkPadoch, darovalo do vienka aj Yoge C930. No a pre tých, ktorí majú kreatívneho ducha bol do tela notebooku zabudovaný stylus.

Po stránke výkonu Lenovo nemalo veľmi priestor na nejaké špekulácie. Najnovšie procesory Intel Core 8. generácie, 16 GB operačnej pamäte a rýchle PCIe SSD disky s kapacitou do 2 TB boli jasnou voľbou. Výdrž batérie papierovo dosahuje 9 hodín.

Yoga C930 sa na našom trhu už predáva, cena začína na 1499 € bez DPH.

Yoga S730

Cenovo o trochu prívetivejšia Yoga nesie označenie S730. Hoci spadá do série Yoga, prekvapivo nejde o konvertibilný notebook, ktorý by sme mohli plne preklápať. Má však aspoň široký uhol otvorenia obrazovky, až 180°. Vystatuje sa tenkým profilom – hrúbka 11,9 mm, jednoduchým, no štýlovým prevedením z hliníka a skvelou výdržou na úrovni 12 hodín.

Tak ako sa patrí, aj táto tenučká Yoga do vienka dostala procesory Intel Core 8. generácie, až 16 GB operačnej pamäte a PCIe SSD disky do kapacity 1 TB. Osadená je tu 13,3-palcová IPS obrazovka s Full HD rozlíšením a minimalistickými rámikmi. Vo výbave ďalej nájdeme podsvietenú klávesnicu, prepracovaný systém chladenia, reproduktory Dolby Atmos a čítačku odtlačkov prstov.

Notebook Yoga S730 bude dostupný začiatkom decembra za cenu 1 019€.

Yoga Book C930

Najväčším unikátom od spoločnosti Lenovo je pre tento rok určite hybrid Yoga Book C930, známy aj ako “Yoga Book 2”. Vybavený je dvojicou obrazoviek.Tá primárna je klasická, 10,8-palcová dotyková LCD obrazovka s rozlíšením 2 560 × 1 600 pixelov.

Rovnako veľká sekundárna dotyková obrazovka je umiestnená tam, kde by sme štandardne našli fyzickú klávesnicu a postavená je na takzvanej E-Ink technológii. Vďaka tomu dokáže plniť viacero úloh. Zastúpi klávesnicu, digitálnu plochu pre kreslenie, písanie poznámok a zadávanie vstupov pomocou pera, ale aj čítačku elektronických kníh.

Lenovo vyzdvihuje, že zužitkovalo svoje poznatky získané pri predaji prvej generácie Lenovo Yoga Book. Novší model si preto značne polepšil po stránke výkonu, čo bolo veľkou slabinou predchodcu. Dostupné budú varianty s procesormi Intel Core m3-7Y30 a i5-7Y74, 4 GB RAM a PCIe SSD do kapacity 256 GB. Výdrž batérie má atakovať hranicu 9 hodín a dostupné budú aj modely s podporou SIM kariet pre nonstop prístup k dátovému pripojeniu. Inak sa stále jedná o kompaktné zariadenie s hrúbkou 9,9 mm a hmotnosťou 799 gramov.

Oproti prvej generácii sa však nezvyšoval len výkon. Rapídne narástla aj predajná cena. Yoga Book C930 je na našom trhu už dostupný, od 1499€.

ThinkPad P1

Mobilná pracovná stanica s obrovským výkonom určená pre tých najnáročnejších. Má ísť o zatiaľ najtenšiu, najľahšiu a najvýkonnejšiu pracovnú stanicu. Pri pohľade na hardvérovú výbavu sa niet čomu príliš čudovať.

“Pod kapotou” sa ukrýva 8. generácia procesorov Intel Xeon alebo Intel Core s pracovnými frekvenciami dosahujúcimi až 4,4 GHz, 64 GB operačnej pamäte a grafická karta Nvidia Quadro P2000. Samozrejmosťou sú certifikácie pre najpoužívanejšie profesionálne aplikácie od firiem ako Adobe, Autodesk, Bentley, Siemens, Vectorworks a mnohé ďalšie.

Tento na surový výkon orientovaný stroj je pritom hrubý len 18 mm a váži 1,7 kg. Navyše sa pridŕža tradičného dizajnu rodiny ThinkPad s veľkou odolnosťou i skvelou klávesnicou a skleneným touchpadom. IPS obrazovka s uhlopriečkou 15,6 palcov a 4K rozlíšením disponuje 100% pokrytím farebného gamutu Adobe a jasom 400 nitov.

Pracovná stanica by čiastočne stratila na svojej prenosnosti, pokiaľ by k nej užívatelia museli nosiť neskladný zdroj. Preto je napájací adaptér o 35% menší a ľahší ako pri predchodcoch.

V tomto prípade je potrebné počítať s tým, že za extrémny výkon v prenosnom balení si priplatíte. ThinkPad P1 je už v predaji za cenu začínajúcu na 2499€.

ThinkPad X1 Extreme

V oblasti výkonu rozhodne nezaostáva ani ThinkPad X1 Extreme. Ako naznačuje už samotný názov, novinka prináša všetky prednosti modelu ThinkPad X1, pričom ho po stránke výkonu ženie do extrému.

Môže za to poďakovať procesoru Intel Core i9 v kombinácii so 64 GB operačnej pamäte a dvojici rýchlych M.2 SSD diskov. K tomu sa pripája, pomerne prekvapivo, grafická karta NVIDIA GeForce 1050 Ti v prevedení Max-Q.

Keďže v jadre ide o ThinkPad, znamená to zvýšenú odolnosť pred mechanickým poškodením a kombináciu spoľahlivosti s tradičným dizajnom. Žiadne veľké výstrelky sa tu nedejú, funkcie sú skôr vecné a účelné.

Pracantov na cestách by mala potešiť batéria s výdržou až 15 hodín, ktorú je navyše možné na 80 % kapacity nabiť za jednu hodinu. Lenovo pri tomto kúsku vyzdvihuje aj orientáciu na bezpečnosť. Konkrétne spomína možnosť zrkadlenia pevných diskov, pravdepodobne pomocou predinštalovaného softvéru, fyzický kryt webkamery, čip dTPM 2.0 pre šifrovanie dát a čítačku odtlačkov prstov. Ak vaše srdce zatúži po tomto extrémnom ThinkPade, budete si musieť pripraviť minimálne 2499€.

A kde je Yoga C630 WOS?

Pozornému oku pravdepodobne neušlo, že medzi prezentovanými produktami jasne chýbal zástupca iniciatívy “Windows on ARM”, respektíve, ako sa to marketingovo označuje najnovšie, “Windows on Snapdragon”. Spadajú sem zariadenia, kde nájdeme čipy Snapdragon totožné s tými, ktoré majú moderné smartfóny. V našich končinách sa do predaja zatiaľ nedostalo žiadne takéto zariadenie, čo naznačuje, že odozva tunajšieho trhu by bola na kilometre vzdialená ideálu.

Celkovo projekt spočiatku vyvolal značnú senzáciu, no keď sa na zahraničné trhy reálne dostali prvé zariadenia, ukázalo sa, že pred masovým rozšírením je potrebné dotiahnuť ešte niekoľko pomerne kľúčových detailov – cena, výkon, optimalizácia softvéru.

Časť z nich by mala riešiť už druhá generácia produktov, no Slovensko nie je práve modelovým trhom s klímou vhodnou na merateľný štart tak výrazných noviniek ako je odklon od roky zaužívanej architektúry. Výrobcovia sa preto v tejto oblasti, nech je akokoľvek zaujímavá,  pohybujú veľmi opatrne a všetko sa dôkladne analyzuje.

Ak, a to je veľké ak, sa na náš trh Yoga C630 WOS od Lenova dostane, nebude to skôr ako počas budúceho roka. Aj to sa momentálne pohybujeme vyslovene v teoretickej rovine, žiadne pevné rozhodnutie nepadlo. Najskôr sa jednoducho musí vyhodnotiť odozva väčších, pripravenejších trhov, až potom budú zapojené tie menšie ako sme my.

27.11.2018

+