MojWindows

M.2 NVMe disky síce hravo prekonávajú pomalšie SATA SSD disky, no stále ide o relatívnu novinku a na trhu nemajú až tak široké zastúpenie. Zároveň sú o čosi drahšie ako klasické a obľúbené SSD disky, hoci to vynahradzujú svojou najväčšou prednosťou – rýchlosťou.  Dostupných je ale niekoľko veľmi zaujímavých možností, pričom časť z nich nájdeme v tábore výrobcu ADATA.

Jedným z nich je disk ADATA XPG GAMMIX S11, ktorý je možné osadiť do bežných NVMe M.2 slotov, veľmi podobne osádzaniu operačnej pamäte, takže svoje miesto nájde v stolových počítačoch, ako aj novších notebookoch.

Pred kúpou týchto diskov je ale dôsledne odporúčané preštudovať manuál od základnej dosky a uistiť sa, že daný model s ňou bude plne kompatibilný. Najmä v prípade starších dosiek sa môže stať, že M.2 slot na doske podporuje len rozhranie SATA, nie moderné NVMe.

Balenie je v prípade tohto modelu veľmi prosté, nachádza sa tu len samotný disk. Upozorňujeme, že súčasťou nie je skrutka pre upevnenie disku na základnú dosku, takže je nutné poradiť si svojpomocne.

Výrobcom osadený pasívny chladič pomáha bojovať s prehrievaním, ktoré môže vznikať pri dlhodobej a intenzívnej práci s dátami. Podľa výrobcu dokáže teplotu „stlačiť“ až o 10 stupňovať, takže určite nie je na škodu. Navyše vyzerá veľmi príjemne, pokiaľ si teda potrpíte na vzhľad.

Čo sa týka teplôt,  počas nenáročnej práce sa teplota držala v rozmedzí 30 až 35 stupňov, pri opakovanom kopírovaní 110 GB dát sa vyšplhala k hranici 60 stupňov. Všetko to ale závisí aj od samotnej cirkulácie vzduchu, iný výsledok dosiahnete v dobre chladenom stolovom počítači, iný v tenkom notebooku.

Priemerná nameraná rýchlosť pri sekvenčnom čítaní bola 3126 MB/s, pri zápise sme namerali zase 1707 MB/s. Pre porovnanie, najlepšie SATA SSD disky tu ADATA prekonáva prinajmenšom 5-násobne. AS SSD Benchmark nameral pri sekvenčnom čítaní hodnotu 2402 MB/s, pri zápise 1390 MB/s.

Priemerná rýchlosť čítania podľa HD Tune dosiahla 1049 MB/s, čo je reálnejšia reprezentácia toho, čo uvidíte pri používaní. Napríklad kopírovanie hry o veľkosti 51,1 GB vo Windows 10 trvalo 1 minútu a 9 sekúnd, dosiahnutá priemerná rýchlosť bola 758 MB/s.

Prístupová doba podľa HD Tune predstavuje 0,025 ms pri čítaní a 0,024 ms pri zápise. Na snímkoch z jednotlivých benchmarkov môžete nájsť výsledky ďalších testov.

Veľkosť vyrovnávacej pamäte SLC cache by mala byť približne 190 GB, pri zápise väčšieho objemu dát dochádza k citeľnému zníženiu rýchlosti, čo môžeme vidieť na snímke z programu HD Tune. Taketo veľké objemy dát ale budete naraz zapisovať len veľmi zriedka.

ADATA aj na tento produkt poskytuje tradičnú 5 ročnú záruku. Životnosť stanovená hodnotou TBW sa podľa kapacity konkrétneho modelu pohybuje od 160 po 640 TB celkovo zapísaných dát. Disk je teda možné kompletne prepísať približne 650-krát.

To znamená, že ak by ste denne prepísali celú kapacitu 480 GB, disk by vám mal verne, bez najmenšieho zaváhania, slúžiť len necelé dva roky. Keďže ale v bežnej praxi používateľ s takýmto objemom dát denne rozhodne nepracuje, životnosť disku sa blíži skôr k desiatke rokov.

Softvérovú podporu zo strany výrobcu zastrešuje jednoduchá aplikácia SSD ToolBox, kde sa dozviete podrobnosti o životnosti disku, počte celkovo zapísaných dát a aktuálnej teplote. Súčasťou sú aj nástroje pre diagnostiku, bezpečné vymazanie kompletného obsahu a optimalizáciu. Aplikácia je dostatočne prehľadná a ľahko sa používa.

Nastaviť je tu možné aj varovania, ktoré by mali upozorniť, pokiaľ teplota disku a odhadovaná životnosť dosiahnu stanovené hodnoty. Ich funknčnosť ja však otázna. Počas testovania sa žiadne upozornenie nezobrazilo, hoci teplota disku nastavenú hodnotu jasne prekročila a aplikácia to sama korektne vyhodnocovala v základnom prehľade.

Po registrácii produktu cez stránku ADATA je taktiež možné získať licenčný kľúč pre softvér Acronis True Image HD. Ten príde vhod pri presune/klonovaní dát z pôvodného disku, pokiaľ teda pristupujete k výmene.

ADATA skĺbila slušné prenosové rýchlosti, či už ide o čítanie alebo zápis súborov, s atraktívnym pomerom medzi cenou a kapacitou. Model s kapacitou 240 GB je možné zakúpiť za približne 66 €, cena 480 GB varianty sa pohybuje niekde na úrovni 116 €. V celkovom pohľade ide o disky s excelentným pomerom cena/výkon.

29.11.2018

+