MojWindows

Po boku nedávneho vydania kancelárskeho balíka Office v najnovšej verzii 2019 sa do obehu dostali informácie o ukončení aktívneho vývoja mobilnej verzie Office, ktorá je postavená na platforme UWP.

To, že ďalší vývoj aplikácií Office Mobile nie je prioritou medzičasom potvrdil aj samotný Microsoft, ktorý však upresnil, že sa jedná o verziu určenú pre Windows 10 a „moderné Windows zariadenia“.

Microsoft má interne tieto aplikácie označovať ako „zastarané“, pravdepodobne z dôvodu, že na trhu už nie je príliš veľa zariadení, kde by boli aktívne využívané – Windows smartfóny a tablety pod 10 palcov.

„Mobile“ verzia aplikácií Word, Excel či PowerPoint je totiž určená primárne pre smartfóny a tablety s uhlopriečkou obrazovky do 10,1 palca. Práve veľkosť obrazovky je hlavnou podmienkou pre ich bezplatné používanie, čo vlastne bolo ich najväčším lákadlom. Hoci používať sa dajú aj na notebookoch a stolných počítačoch, tu už je na vytváranie a úpravu dokumentov nutné predplatné Office 365.

Súčasnou prioritou pre Microsoft sa stal vývoj mobilných aplikácií Office pre Android a iOS, vývoj webovej verzie Office Online a rozvoj desktopovej verzie balíka Office.

Neznamená to však, že mobilné aplikácie Office pre zariadenia so systémom Windows 10 budú zrušené. Naďalej ich bude možné používať, akurát v nich už nebudú pribúdať nové možnosti. Podpora, teda v praxi opravovanie chýb, bude taktiež naďalej pokračovať.

Situácia sa netýka akurát aplikácie OneNote, ktorá sa uchytila, a to až do takej miery, že mobilná, UWP, verzia OneNote nahradila tú tradičnú, desktopovú. Tu by podľa dostupných informácií nemalo dôjsť k žiadnej zmene.

Zdroj: ZDnet

19.10.2018

+