MojWindows

Samsung využil tohtoročný veľtrh IFA 2018 na celosvetovú premiéru svojho „prvého zakriveného QLED monitoru s rozhraním Thunderbolt 3“.

Monitor CJ79, respektíve C34J791, síce prvýkrát prezentoval ešte začiatkom roka, no vtedy len pre americký trh. Teraz síce na rad oficiálne prišla aj Európa, no na základe zverejnených informácií je vidieť, že pôvodné plány boli o čosi iné.

Zatiaľčo počas prvej prezentácie Samsung tvrdil, že monitor sa u nás do predaja dostane v máji za cenu 949 €, teraz uvádza, že monitor bude na Slovensku dostupný začiatkom októbra 2018 za 924 €.

S výnimkou ceny, dostupnosti a miernej úpravy označenia (z CJ791 na C34J791), sa nič iné nemenilo a parametre zostávajú totožné s tým, čo už sme videli.

Ide o 34-palcový zakrivený monitor postavený na technológii QLED, ktorý disponuje dvojicou portov štandardu Thunderbolt 3. Monitor je k zariadeniu možné pripojiť pomocou jediného kábla pre prenos dát (40 Gbps) aj energie (do 85W).

Takto pripojené zariadenie je teda z monitoru možno aj priamo napájať, a dosiahnuté zníženie počtu potrebných káblov ocenia priaznivci poriadku na stole aj zástancovia minimalizmu.

Potešiť má aj tenký a úzky rámik, vďaka čomu je možné vedľa seba umiestniť viacero obrazoviek bez toho, aby dochádzalo k rušivého vplyvu na prezentáciu obsahu či vizuálny vzhľad.

Monitor CJ791 disponuje pomerom strán 21:9, rozlíšením 3440 x 1440, pozorovacími uhlami 178°, odozvou 4 ms a polomerom zakrivenia 1500R, čo má byť podľa Samsungu najostrejšie dostupné zakrivenie.

Z ďalších prvkov Samsung uvádza 125% pokrytie farebného priestoru RGB, prítomnosť herného režimu, ktorý dynamicky nastavuje hodnotu gama a intuitívne upravuje farby a kontrast pre každú jednotlivú scénu, či prítomnosť výškovo nastaviteľného stojanu.

Technológia AMD FreeSync zase synchronizuje obnovovaciu frekvenciu grafických kariet, čím u CJ79 eliminuje trhanie a zasekávanie obrazu, a zabezpečuje tak plynulé hranie hier a prehrávanie videa umožňujúce nerušené sledovanie.

Relatívna novinka má byť určená najmä pre kreatívcov a používateľov vo firmách, ktorí požadujú pohodlný a efektívny pracovný nástroj. Osloviť ich má hlavne funkcia Picture-by-Picture umožňujúca zobraziť obraz z dvoch zdrojov pre pohodlnejší multitasking.

Dopĺňa ju ešte funkcia Picture-in-Picture (PIP) umožňujúca zmeniť veľkosť druhého obrazového zdroja, aby zaberal až 25 percent obrazovky a pre jednoduchšiu čitateľnosť ho umiestniť kdekoľvek na obrazovke.

CJ89 – obrovský 43-palcový monitor, ktorý zvyšuje produktivitu

Po boku modelu C34J791 bol v krátkosti prezentovaný aj 43-palcový superultraširoký zakrivený monitor C43J890 s 3840 x 1200 a neštandardným pomerom strán 32:10.

Monitor sa vyznačuje robustným dizajnom a pre lepšiu funkčnosť prispievajú vstavaný prepínač KVM, porty USB typu C a vstavané stereofónne reproduktory.

05.09.2018

+