MojWindows

Microsoft už druhýkrát za ostatné dni spája sily s technologickými gigantmi, aby koncovým zákazníkom priniesol zaujímavé riešenia uľahčujúce život. Zatiaľ čo v prípade univerzálneho konektora pre headsety virtuálnej a rozšírenej reality si na svoje (snáď) príde len časť technických nadšencov, aktuálne oznámený projekt by mal potešiť omnoho širší okruh.

Reč je o open-source iniciatíve Data Transfer Project, ktorej cieľom je dramaticky uľahčiť prenos používateľských dát medzi jednotlivými platformami s službami. Súčasný prechod medzi niektorými službami je v mnohých prípadoch príliš komplikovaný, na čo sa prevádzakovatelia dokonca často spoliehajú.

Zákazník generuje zisky a jeho odchod ku konkurencii nie je vítaný. Pokiaľ teda nemá k dispozícii jednoduchý spôsob ako svoje dáta preniesť, tento krok nielen dôkladne zvažuje, no dokonca môže vzdať. Dáta je niekedy síce možné jednoduchým spôsobom stiahnuť, no ich následné importovanie do novej služby je strastiplná cesta. Tomu chcú giganti pomocou nového štandardu učiniť prietrž.

V službách by sa po jeho zavedení mali objaviť možnosti, pomocou ktorých si používateľ môže všetky svoje dáta jednoduchým spôsobom presunúť k inému poskytovateľovi, a to priamo, bez nutnosti sťahovať ich a opätovne nahrávať. Príkladom je presunutie dát zo služby Fotky Google do OneDrive, prípadne naopak.

Momentálne sa ale nachádzame na začiatku cesty a všetko je skôr v teoretickej rovine. Zatiaľ tak nie je celkom jasné, kedy presne by mohla iniciatíva priniesť svoje ovocie, ani to, ktoré všetky služby sa do nej reálne zapoja. Myšlienka je to v každom prípade pekná a vítaná.

Zdroj: Google

23.07.2018

+