MojWindows

Bezdrôtové reproduktory, ktoré prinášajú komfort a z pohľadu bežného používateľa nerobia veľa kompromisov, sú dnes značne populárne. Ponuka na trhu je tak skutočne bohatá a vo svojom produktovom portfóliu má reproduktory tohto typu nejeden výrobca. K nám sa na vyskúšanie dostalo duo reproduktorov Creative Omni, ktoré lákajú na široké možnosti použitia, no pritom jednoduché používanie i príjemné vyhotovenie.

Moderne pôsobiaci dizajn kombinujúci plast s kovom je dostupný v dvoch farebných prevedeniach – bielom a čiernom. V obidvoch prípadoch pritom pôsobí veľmi príjemne a ľahko zapadne do domáceho i pracovného prostredia.

Vhod príde odolnosť voči ostriekaniu vodou, najmä pokiaľ reproduktory plánujete používať vo vonkajšom prostredí, čo sa pri bezdrôtových modeloch priam žiada. Z tohto dôvodu sú všetky kľúčové konektory prekryté gumovým krytom.

Creative Omni

Reproduktor je možné používať v dvoch režimoch – na výšku alebo poležiačky,  čo má svoje opodstatnenie a reproduktor je na to konštrukčne uspôsobený pogumovaním kontaktných plôch. Z nášho pohľadu dokáže v režime naležato lepšie pokryť rozsiahlejší priestor, zatiaľ čo režim „na stojáka“ nám prišiel lepší pre stereo režim s cielením na konkrétnu oblasť.

Omni sa pýši takzvanou „multiroom“ funkciou, čo znamená, že pomocou aplikácie si dokáže spárovať viacero reproduktorov v samostatných miestnostiach, pričom im je možné priradiť unikátne úlohy. Inak sa budú tak správať reproduktory v obývačke, a inak tie v kuchyni. Vy si pritom medzi nimi budete plynulo prepínať podľa aktuálnej potreby.

Je jasné, že spoločnosť Creative sa pri návrhu tohto kúsku zamerala na flexibilitu, aby majiteľom ponúkla širokú škálu možností ako reproduktor používať. Napriek tomu, koľko možností vlastne ponúka, sa stále ovláda veľmi jednoducho a intuitívne, čo rozhodne oceňujeme.

K dispozícii je pripojenie cez Wi-Fi a priama integrácia podpory viacerých populárnych hudobných služieb ako sú Spotify, iHeartRadio, TuneIn či Tidal. To napríklad v prípade Spotify umožňuje hudbu prehrávať priamo zo zariadení pripojených na rovnakej bezdrôtovej sieti. Nechýba ani podpora pre prácu s digitálnymi asistentami v smartfónoch, či už od Google alebo Apple.

Reproduktor je ale možné používať aj „klasickým“ spôsobom, kedy ho k zariadeniu pripojíte cez Bluetooth alebo 3,5 mm jack. Dokonca je možné aj priame prehrávanie hudby z reproduktoru, bez toho, aby ste ho museli s niečím párovať a prepájať. Na tento účel poslúži zabudovaná čítačka microSD kariet a ovládanie pomocou fyzických tlačidiel reproduktora.

Tie sú umiestnené jednak na vrchu (pri používaní na výšku), ako aj na jeho zadnej strane. V prvom prípade pritom ide o tlačidlá slúžiace na “základné” ovládanie, ktoré sprevádzajú LED indikátory pripojenia k zariadeniam a stavu. Na zadnej strane si miesto našli tlačidlá pre správu Wi-Fi a Bluetooth pripojení, režim microSD karty, pozastavenie prehrávania a prepínanie medzi skladbami.

K dispozícii je aj mobilná aplikácia Sound Blaster InterConnect, ktorá je síce dobrým doplnkom, najmä z pohľadu správy všetkých dostupných možností, no až na pár špecifických prípadov, napríklad prehrávanie cez Wi-Fi, spárovanie viacerých reproduktorov a priraďovanie ich účelu (ľavý, pravý, sólo), si dokážete poradiť aj bez nej.

Vzhľadom na svoje rozmery nás reproduktor Omni poriadne prekvapil svojou schopnosťou pôsobivo pokryť rozsiahly priestor, ktorým sa hudba nesie skutočne veľmi príjemne. Ku kvalite reprodukcie zvuku a priestorovému podaniu sme ako bežný hudobný poslucháč nemali najmenšie výhrady. Pozitívne hodnotíme podanie stredov a výšok.

Reproduktory bez badateľného skreslenia poskytujú dostatočné ozvučenie aj pre miestnosti väčších rozmerov a nestratia sa ani na chatách, piknikoch alebo iných akciách pod holým nebom. My sme ho používali v kancelárskych priestoroch s rozlohou 60 m², na ozvučenie ktorých postačoval viac než dostatočne.

Pri veľmi vysokej hlasitosti už síce môžete zaznamenať určité nedostatky v reprodukcii, no nejde o nič kritické. Po takto vysokých hodnotách hlasitosti pritom nie je pri bežnom používaní vôbec nutné siahať. V stereo režime, teda pri súčasnom používaní obidvoch zapožičaných reproduktorov bol hudobný zážitok prirodzene poznateľne bohatší.

Creative pre tento produkt avizuje výdrž batérie s hodnotou 8 hodín. Musíme povedať, že počas nášho používania sme tento údaj dokázali opakovanie dosiahnuť. Samozrejme, že závisí od hlasitosti a spôsobu používania. Pokiaľ teda máte radi veľmi hlasnú hudbu, treba počítať skôr s výdržou niekde na úrovni 6 hodín.

Reproduktory Creative Omni sa na našom trhu predávajú za ceny v rozmedzí od 105 po 130€. Produkty na test zapožičala priamo spoločnosť Creative.

16.07.2018

+