MojWindows

Napriek tomu, že rozšírená podpora systému Windows 7 oficiálne končí až 14. januára 2020, Microsoft už teraz v tichosti od bezpečnostných aktualizácií odrezal niekoľko starších zariadení. Týka sa to kúskov, kde sú využívané procesory bez podpory inštrukčnej sady SSE2. Príkladom je napríklad Intel Pentium III alebo AMD Athlon XP.

Aktualizácie pre zariadenia s týmito procesormi buď vôbec nie sú dostupné, alebo sa po ich inštalácií ohlásia problémy s celkovou stabilitou systému. Hoci ide o takmer dva desaťročia staré procesory, ktoré sú používané už len sporadicky, prístup zo strany Microsoftu poriadne prekvapil.

Ako upozorňuje portál Computerworld, spoločnosť po tom, čo ako sa v marci začali na procesoroch bez podpory SSE2 objavovať problémy, avizovala práce na vyriešení situácie.

Neskôr bez poriadneho vysvetlenia výrazne zmenila rétoriku a namiesto opravy prítomných chýb používateľom začala odporúčať, aby prešli na zariadenia s podporou SSE2 alebo využili virtualizáciu, pričom spätne upravila zverejnenú dokumentáciu. Tento postup vyvolal značné rozhorčenie, napriek tomu, že podobné situácie sú podchytené priamo v licenčných podmienkach.

Microsoft sa k situácii nevyjadruje, no predpokladá sa, že náhle problémy s kompatibilitou majú priamu spojitosť so zraniteľnosťami, ktoré sú zneužívané pri útokoch „Meltdown“ a „Spectre“. Staručké procesory pravdepodobne nie je možné efektívne zaplátať, a tak padlo rozhodnutie radšej ukončiť ich podporu.

Náš tip
Podvod s programom Windows Movie Maker je momentálne najväčším rizikom pre Slovákov

Za tip na článok patrí vďaka čitateľovi Erikovi. 

Zdroj: Computerworld

25.06.2018

+