MojWindows

Externé disky patria medzi populárne príslušenstvo, s ktorým sa stretáva veľká časť ľudí. Spôsobené je to aj tým, že narastá objem dát, s ktorými pracujeme a potrebujeme ich uchovávať. Práve externé disky ešte stále pre mnohých predstavujú najvhodnejšie úložisko a spôsob ako rýchlo a prakticky prenášať svoje súbory.  

Na trhu tak každoročne pribudne množstvo nových modelov od rozličných výrobcov. K nám sa na skúšku dostala ďalšia novinka od spoločnosti ADATA, ktorá sa oblasti externých diskov venuje už dlhú dobu.

2,5-palcový model ADATA HV300 sa na pulty obchodov oficiálne dostal v máji tohto roka. Ceny začínajú na 60€ za verziu s kapacitou 1 TB a pohybujú sa až po 180€ v prípade kapacity 5 TB.

Medzi najväčšie prednosti tohto kúsku patria kompaktné rozmery. Pri hrúbke 10,3 milimetrov rozhodne patrí medzi tenšie externé disky, vďaka čomu sa veľmi jednoducho prenáša aj skladuje. Dizajn je pomerne jednoduchý a účelný.

Očakávať zvýšenú odolnosť by vzhľadom na prosté plastové telo asi nebolo celkom namieste, koniec-koncov za týmto účelom sú vytvorené iné disky, no napriek tomu ADATA pridala aspoň základnú formu pre ochranu dát proti poškodeniu fyzickými vplyvmi.

Ide o antišokový senzor, ktorý pri zaznamenaní otrasov preruší aktivitu disku. Pokiaľ teda diskom zatrasiete pri zapisovaní alebo čítaní dát, tento proces sa na chvíľu preruší a signalizačná dióda sa rozbliká, aby zdôraznila, že niečo nie je celkom v poriadku.

K disku je dodávaný tradičný kábel, na ktorý sme pri produktoch od ADATA zvyknutí. Je trochu kratší, tuhý a na prvý pohľad pôsobí neohrabane, no v konektore drží veľmi pevne a vďaka svojim vlastnostiam čiastočne znižuje riziko toho, že by vám disk pri používaní mohol spadnúť a poškodiť sa, ak by ste doňho povedzme drgli. Disk jednoducho ostane visieť na kábli.

Ako pri všetkých svojich externých diskoch, aj v prípade tohto modelu ADATA odporúča používať aplikáciu HDDtoGO, ktorá ponúka niekoľko doplnkových možností, no s diskom sa dá pracovať aj úplne bez nej. Jej používaním získate prístup k veciam ako automatická synchronizácia záložiek z webových prehliadačov, jednoduchý prenos dát z poštových klientov, synchronizácia vybraných priečinkov alebo možnosť uložené dáta zašifrovať.

Pod plastovým krytom sa skrýva 5400 otáčkový pevný disk. Na prenos dát slúži rozhranie USB 3.1, spätne kompatibilné s USB 2.0. Disk je možné bez problémom používať aj so staršími zariadeniami, no v takom prípade musíte počítať s nižšími prenosovými rýchlosťami.

Okrem klasických benchmarkov sme vyskúšali aj prenášanie reálnych dát. Ako testovacie dáta sme použili dvojicu hier s veľkosťami 12,4 GB a 33,7 GB, ktoré sme najskôr prenášali po jednej a neskôr aj spoločne. Prenosová rýchlosť pri zápise na disk dosahovala v ideálnych podmienkach 140 MB/s, priemerom bolo 111 MB/s. K dispozícii sme mali disk s kapacitou 1 TB, z čoho bolo reálne dostupných 931 GB.

Zápis

  • 12,4 GB za 1 minútu a 45 sekúnd (120,9 MB/s)
  • 33,7 GB za 4 minúty a 26 sekúnd (129,73 MB/s)
  • 46,1 GB za 6 minút a 15 sekúnd (125,88 MB/s)

Čítanie

  • 12,4 GB za 1 minútu a 38 sekúnd (129,56 MB/s)
  • 33,7 GB za 4 minúty a 13 sekúnd (136,39 MB/s)
  • 46,1 GB za 5 minút a 48 sekúnd (135,68 MB/s)

ADATA HV300 patrí medzi klasické externé disky, no od konkurencie sa odlišuje najmä kompaktnými rozmermi, vďaka ktorým bez problémov zapadne aj do väčšieho vrecka nohavíc. Ide o kúsok, ktorý zbytočne nevyčnieva a do bodky spĺňa to, čo sa od neho môže očakávať.

20.06.2018

+