MojWindows

Veľká aprílová aktualizácia pre Windows 10 sa postupne dostáva k používateľom a Microsoft sa tak rozhodol, že práve teraz je vhodná doba ako opätovne zviditeľniť svoj prehliadač Microsoft Edge, ktorý sa chopil role nástupcu známeho Internet Explorera.

Vo svojom dnes už pomerne štandardnom teste spotreby energie pri streamovaní videa cez webové prehliadače proti sebe opäť postavil Chrome, Firefox a Edge. Tak ako v predošlých testoch, aj tentokrát ako víťaza deklaruje práve Microsoft Edge. Aj v tomto prípade Microsoft uvádza, že test prebiehal na troch identických notebookoch streamovaním rovnakého videa.

Zo zverejneného porovnania vyplýva, že Edge má z pohľadu energetickej efektívnosti skutočne navrch nad obidvomi konkurentmi. Pri porovnaní s výsledkami z minulého roka, ktoré boli zverejnené pri vydaní aktualizácie Creators Update, je však zjavné, že Google svoj prehliadač taktiež vylepšuje a rozdiel postupne zmenšuje. Na druhú stranu, Firefox je na tom podľa aktuálneho testu ešte horšie než pred rokom.

Tento test treba samozrejme brať s určitým nadhľadom, keďže sledovanie videí predstavuje len časť z toho, ako používatelia s prehliadačom obvykle pracujú, dochádzať k môže k rôznym odchýlkam a navyše ide o Microsoft, ktorý porovnáva svoj softvér na zariadení z vlastnej produkcie. V súboji taktiež chýba ďalší významný hráč – prehliadač Opera.

Výdrž notebooku Surface Book pri streamovaní HD videa – Creators Update

  • Microsoft Edge – 12:31:08
  • Google Chrome – 9:17:03
  • Mozilla Firefox – 7:04:19

Výdrž pri používaní Microsoft Edge bola o 34,8% dlhšia ako pri Chrome a o 77,1% dlhšia ako pri Firefoxe.

Výdrž notebooku Surface Book pri streamovaní HD videa – April 2018 Update

  • Microsoft Edge – 14:20:07
  • Google Chrome – 12:32:58
  • Firefox – 7:15:16

Výdrž pri používaní Microsoft Edge bola po roku o 14% dlhšia ako pri Chrome a o 98% dlhšia ako pri Firefoxe.

24.05.2018

+