MojWindows

Spoločnosť Creative začiatkom roka na veľtrhu CES 2018 predstavila novú technológiu Super X-Fi, využitím ktorej chce priestorový zvuk a pokročilú reprodukciu vo vysokej kvalite dostať aj k bežným zákazníkom.

Vo svojom riešení kombinuje hardvérové riešenie v podobe dongle pripojiteľného k ľubovoľným slúchadlám spolu so softvérovou časťou podopretou umelou inteligenciou.

Umelú inteligenciu využíva na zmapovanie tvaru ucha a hlavy jednotlivca prostredníctvom zložitého algoritmu. Super X-Fi totiž vyhodnocuje informácie o tvare hlavy a uší spolu s dynamikou používaných slúchadiel s cieľom vytvoriť ideálnu zvukovú stopu. Vychádza pritom z tvrdenia, že každý počujeme zvuk inak, závisiac od tvaru nášho ucha a štruktúry hlavy.

Predstavte si počúvanie zvuku prostredníctvom systému viacerých reproduktorov v divadle a možnosť znovu obnoviť tento zážitok – tú istú hĺbku, detail, zvukovú stopu, trojrozmernosť,  príťažlivosť, jeho autentickosť a omnoho viac priamo vo vašich slúchadlách. Je to ako kúzlo 3D holografie, ale v audiu.

Využitím technológie špičkovej presnosti, ktorá mapuje akustiku audio systému premietajúceho zvuk do ľudského ucha v trojrozmernom priestore, Super X-Fi citlivo transformuje súbor informácií do rovnako dych berúceho výstupu v slúchadlách.

Hlavným cieľom Super X-Fi  je teda transformovať to, akým spôsobom rozhlasové a televízne stanice, rovnako ako aj poslucháči vnímajú naživo vysielaný obsah.

‘’Super X-Fi umožní zvukový zážitok paralelný pocitu zo skutočného stretnutia so svojím idolom. Tento zážitok bude taký intímny, že fanúšikovia získajú pocit, že predstavenie sa odohráva priamo pred nimi, v rovnakej miestnosti. A akékoľvek slúchadlá pre nich prestanú existovať. Verím, že táto nová magická technológia bude znamenať zmenu pre mnohých. A čo sa týka live-streaming platforiem, Super X-Fi bude jednoducho predstavovať úplnú zmenu.‘‘

Názorná prezentácia začiatkom júna, produkty na jeseň

Technológiu bude Creative názorne prezentovať počas nadchádzajúceho veľtrhu Computex 2018, ktorý prebehne začiatkom júna. Séria hardvérových riešení Super X-Fi vrátane dongle a slúchadiel má byť na trh uvedená počas jesene. Predtým bude k dispozícia bezplatná aplikácia Super X-Fi.

Zdroj: TS

30.05.2018

+