MojWindows

Externé disky síce nepatria medzi práve najzaujímavejší hardvér, no pri zálohe a prenose veľkého objemu dát predstavujú neoceniteľného pomocníka. Pri ich výbere sa väčšinou pozeráme na kapacitu a prenosové rýchlosti, no občas sa na trhu objaví kúsok, ktorý sa snaží zaujať aj ďalšími vlastnosťami.

V prípade externého disku ADATA HD710M Pro ide o zvýšenú odolnosť, či už proti nárazom a pádom alebo nástrahám prostredia ako je prach a voda. Pod pogumovaným krytom, ktorý má zabezpečovať potrebnú ochranu, sa v tomto prípade skrýva klasický pevný 5400-otáčkový disk v kapacitách 1 TB alebo 2 TB.

Väčšina z nás k manipulácii s externým diskom pravdepodobne pristupuje s určitou dávkou opatrnosti, veď sú tam často uložené dôležité dáta. Robustná konštrukcia, zvýšená odolnosť a splnenie armádneho testu MIL-STD-810G 516.6 však dokáže poskytnúť dodatočný pokoj na duši, nakoľko viete, že takýto disk zvládne aj drsnejšie zaobchádzanie. Práve z toho ťaží aj tento kúsok.

ADATA HD710M

Disk ADATA HD710M Pro má odolať pádom z výšky 1,5 metra, čo sme úspešne vyskúšali. Po niekoľkých simulovaných pádoch a následnom pripojení k počítaču nič nenasvedčovalo tomu, že by došlo k poškodeniu disku, či dát. Kde však k poškodeniu došlo, bola ochranná guma, ktorá skončila oškretá, no to je celkom prirodzené.

Nakoľko je prenosový kábel dlhý len 34 cm, pravdepodobnosť toho, že by vám disk odniekiaľ spadol pri aktívnej prevádzke je veľmi malá. Práve v takejto situácii by bolo riziko fyzického poškodenia najväčšie. Keď vám ale disk vypadne z ruky, či z batoha, v prevádzke asi nebude a konštrukcia takúto situáciu hravo zvládne.

Konštrukčné prevedenie má plne chrániť aj proti vode, to však len v určitej miere. Podľa výrobcu má zvládnuť ponorenie do hĺbky 2 metrov po dobu maximálne 60 minút.

Vďaka tomu je disk vhodný aj pre použitie vonku, čo môže z praktického hľadiska prísť vhod napríklad ak počas pobytu na chate disk zabudnete vyložený von počas dažďa, prípadne vám z nejakého dôvodu vypadne do mláky, či potôčika.

Hlavnou podmienkou odolnosti proti prachu a vode je to, že kryt USB portu je pevne zatvorený. Hoci na prvý pohľad pôsobí labilne, po zatvorení drží dobre a svoju funkciu zjavne plní takmer na výbornú, čo sa ukázalo aj pri ponorení disku do vody.

V simulovaných podmienkach vane, bol disk ponorený mierne cez hodinu, a hoci sa ukázalo, že kryt netesní úplne na doraz, keďže pár kvapiek sa dostalo aj k blízkosti konektora, po jemnom osušení ďalej bez problémov fungoval.

Disk mal navyše, pravdepodobne zámerne, tendenciu vynárať sa z vody práve časťou, kde je umiestnený konektor, čo je rozhodne užitočná vec.

Zaujímavým ochranným prvkom je aj senzor, ktorý pri detekcii otrasov disk prepne do ochranného režimu, kedy pozastaví prenos dát a rozsvieti červenú diódu. Tá používateľa, pokiaľ by si otrasy náhodou nevšimol, upozorní na to, že niečo nie je v poriadku, aby v prípade možnosti zasiahol. Po tom, čo sa zistí, že otrasy pominuli, dátový prenos sa plynulo obnoví.

Na to, aby sa ochranný režim aktivoval musia byť otrasy silné, kedy už skutočne môže hroziť poškodenie. Obyčajné presunutie disku z jedného miesta na iné nie je kritické, a aby sme režim aktivovali museli sme diskom pri prenose dát násilne zatriasť. Prenos dát bol automaticky pozastavený, a po tom, čo sme diskom prestali triasť sa obnovil.

Nakoľko externý disk patrí k príslušenstvu, ktoré pomerne často prenášame, ADATA po obvode disku pridala drážku na umiestnenie USB kábla, ktorý tak stále máte po ruke, pričom ho nemusíte mať zapojený, čo by sľubovanej odolnosti podkopávalo nohy.

O prenos dát sa stará rozhranie USB 3.1, samozrejme so spätnou kompatibilitou pre USB 3.0 a 2.0. Disk sme z pohľadu prenosu dát podrobili viacerým benchmarkom a niekoľkým praktickým testom.

Čo sa týka rýchlosti, nekoná sa tu žiadne veľké prekvapenie a ADATA HD710M Pro ponúka presne to, čo by ste mohli od tradičného externého disku očakávať.

Prenosová rýchlosť sa v ideálnych podmienkach pohybuje okolo 120 MB/s, priemerom (podľa HD Tune) je 96,9 MB/s. Ako to obvykle pri tomto type diskov býva, pri spracovávaní veľkého objemu malých súborov je prenosová rýchlosť dramaticky znížená.

Dodajme, že z celkovej kapacity 1 TB je pre používateľa reálne dostupných 931 GB.

Zápis na disk (minúty:sekundy) 

  • Zmes súborov 1,12 GB 624 ks  – 0:23
  • Súbory 5 x 1 GB – 0:46
  • Hra 40 GB 1636 ks – 6:25

Čítanie z disku (minúty:sekundy)

  • Zmes súborov 1,12 GB 624 ks – 0:13
  • Súbory 5 x 1 GB – 0:42
  • Hra 40 GB 1636 ks – 05:52

ADATA HD710M Pro je rozhodne zaujímavým externým diskom, ktorý z pohľadu prenosových rýchlostí ponúka zlatý štandard doplnený o dobrý pomer cena/výkon. Od konkurencie v rovnakej cenovej hladine (približne 66 €) sa odlišuje práve zvýšenou odolnosťou, čo sa ale zase odráža na väčších rozmeroch.

Pre používateľov, ktorí chcú mať pri prenášaní svojich dát o niečo vyššiu istotu, prípadne hľadajú disk pre použitie vonku, môže ísť o zaujímavú voľbu.

09.04.2018

+