MojWindows

Creative je v oblasti audio produktov zvučným menom, ktorého história siaha ešte ďaleko do čias zvukových kariet Sound Blaster, no to neznamená, že ide o dinosaura, ktorý nevie ako reagovať na požiadavky dnešného trhu.

V ostatných rokoch sa však čoraz výraznejšie začína orientovať na hernú komunitu, čo je jasne badateľné na jednotlivých produktoch. Niet sa čomu čudovať, práve hráči predstavujú výraznú zložku dnešnej kúpnej sily v segmentne IT.

Po orientácii na audio produkty pre hráčov, prirodzeným vývojom prechádza k produkcii herných klávesníc a myší. Prvou z lastovičiek je myš Siege M04, ktorá svoju príslušnosť k hernému segmentu hrdo preukazuje už pri prvom zapojení, kedy ožíva RGB podsvietenie Aurora Reactive umiestnené po celom obvode spodnej časti.

Pomocou doplnkovej aplikácie Sound Blaster Connect je možné nastaviť správanie podsvietenia (efekt, smer, farba, rýchlosť) a musíme povedať, že na svoje si prídu konzervatívnejší hráči, ako aj priaznivci poriadnej svetelnej show. Na výber je množstvo prednastavených profilov, no všetko sa do detailov dá nastaviť ručne, prípadne úplne vypnúť.

Napriek tomu, že Creative nie je v oblasti myší tak celkom doma, na trhu pôsobí dostatočne dlho, aby dokázala správne vyhodnotiť to, čo od produktov očakáva koncový používateľ. Platí to aj v prípade tejto myšky, ktorá pôsobí robustne a konštrukčne je spracovaná veľmi kvalitne. Napriek tomu, že rozmermi patrí k tým väčších kúskom, používa sa príjemne.

Z technickejších špecifikácií spomeňme optický senzor PWM3360 s rozlíšením 12 000 DPI, polling rate až 1000 hz, maximálnu rýchlosť pohybu do 250 palcov za sekundu, 2-3 mm zdvihová vzdialenosť, či možnosť nastaviť nulové vyrovnávanie pohybu kurzoru. Creative navyše deklaruje životnosť tlačidiel na 50 miliónov kliknutí.

S myšou sme každodenne pracovali aj hrali prakticky desiatku hodín a žiaden problém s ergonómiou, nepríjemné pocity alebo dokonca bolesti ruky sa nedostavili. Veľmi oceňujeme matný povrch, pogumované boky a celkovú povrchovú úpravu, vďaka ktorej nedochádza k nechcenému šmýkaniu ruky. Ergonómiu, rovnako ako spomínané spracovanie teda firma zvládla na výbornú. Ako jediný nedostatok môže byť vnímané snáď len to, že myš Siege M04 je ergonomicky tvarovaná len pre pravákov.

Po stránke funkčnosti tu okrem tradičných tradičných tlačidiel a kolieska nájdeme ešte dvojicu bočných tlačidiel, ktoré sú ovládané palcom ruky, stredové tlačidlo s indikátorom, pre zmenu DPI na jednu z troch nastavených hodnôt, ako aj tlačidlo pre dočasnú aktiváciu takzvaného „sniper“ módu, ktoré spravidla DPI nastavuje na čo hodnotu 200, no prirodzene je to možné zmeniť. Postranné tlačidlá majú ostrejšie hrany, vďaka ktorým sa dajú ľahko nahmatať aj pri vypätých herných situáciách.

Tlačidla sú s výnimkou „sniper módu“, rozmiestnené v prirodzenom dosahu ruky, práca s nimi je bezproblémová, a navyše sú programovateľné. Pomocou doplnkového softvéru je teda celkovo siedmym tlačidlám možné priraďovať funkcie a meniť hodnoty, s ktorými pracujú. Spomínané tlačidlo pre aktiváciu „sniper módu“ je príliš vzdialené, kvôli čomu sa pre efektívne využívanie svojej prednastavenej úlohy príliš nehodí. Dá sa to však vyriešiť prehodením funkcií medzi bočnými tlačidlami.

Softvér je vytvorený veľmi jednoducho a efektne, takže pracovať s nimi nie je žiadnym problémom ani pre menej skúsených používateľov. Okrem spomínanej úpravy podsvietenia a správy tlačidiel, nemôže chýbať ani sekcia pre tvorbu makier, ktorá je opäť veľmi intuitívna a Creative si vďaka tomu zaslúži ďalšiu pochvalu.

Ako sme spomínali, ide o jeden z prvých pokusov spoločnosti Creative v oblasti herného príslušenstva. Napriek tomu si za svojim produktom pevne stojí, čo je vzhľadom na to, čo sa jej podarilo vytvoriť pochopiteľné. Za svoju myš Creative Sound BlasterX Siege M04 sa rozhodne nemá najmenší dôvod hanbiť a takto kvalitný herný debut sa príliš často nevidí.

Náš tip
Sound BlasterX Vanguard K08 – impozantný počin skúseného nováčika | Recenzia
21.02.2018

+