MojWindows

Armáda je oblasťou, ktorej často vďačíme za technologický pokrok ale aj rôzne vychytávky. Práve tu sa premelie veľké množstvo nápadov a myšlienok ako niečo optimalizovať alebo vylepšiť. Niektoré z nich sú pozoruhodné viac, iné menej, no len zriedka niekto príde s tak kreatívnym a prekvapivým nápadom ako sa to aktuálne podarilo americkému námorníctvu.

Drahé joysticky používané na ovládanie periskopov v ponorkách plánuje nahradiť gamepadmi pre konzolu Xbox 360. Komplexný periskopový systém využíva sériu kamerových systémov a manipulácia s ním je omnoho zložitejšia ako s tradičným periskopom, ktorý môžeme poznať z filmov. Problémom je hlavne cena obslužného joysticku, ktorý je podobný tomu, aký nájdeme vo vrtulníkoch. Cena jedného kúska dosahuje závratných 38 000 dolárov, čo sa námorníctvu rozhodne nepáči. Ako vhodná alternatíva sa ukázal byť práve gamepad pre Xbox 360, ktorého cena je približne 30 dolárov.

Nahradenie drahých joystickov má okrem obrovského finančného odľahčenia aj ďalšiu výhodu. Ako sa ukázalo, pre mladšie ročníky je ovládanie kamerového systému pomocou gamepadu omnoho intuitívnejšie, čo ďalej zjednodušuje a skracuje potrebný výcvik, ktorý predtým trval niekoľko hodín. Značným spôsobom sa taktiež zjednodušujú servisné nároky. Pri poškodení ovládača stačí zájsť do bežného obchodu s hrami, kúpiť nový ovládač pre Xbox 360 a ten pripojiť k obslužnému pultu.

Prvou ponorkou, ktorá bude obsahovať obslužný pult s hernými ovládačmi má byť USS Colorodo a úprava čaká ešte ďalších 13 ponoriek triedy Virginia.

Náš tip
Objednal si notebook, Microsoft mu poslal prototyp konzoly Xbox One

Zdroj: TheVerge

20.09.2017

+