MojWindows

Spoločnosť Microsoft počas minulého týždňa zverejnila svoje hospodárske výsledky za uplynulý štvrťrok, ako aj za celý fiškálny rok. Firme sa opäť darilo, pričom za štvrťrok vykázala tržby v objeme 24,6 miliárd dolárov, z čoho čistý zisk predstavuje 5,3 miliárd dolárov. Celkový zisk za fiškálny rok dosiahol 21,1 miliardy dolárov.

Najväčším dielom sa na celkovej tržbe podpísal opäť segment  More Personal Computing, kam spadajú kľúčové produkty ako operačný systém Windows, konzola Xbox, či dokonca aj smartfóny. Tržby síce poklesli o 2%, no stále ide o 8,8 miliárd dolárov. Počet aktívnych používateľov služby Xbox Live narástol medziročne o 8% na súčasných 53 miliónov.

To, že divízii smartfónov sa dlhodobo nedarí nie je žiadnym prekvapením. Microsoft dokonca príjmy z tejto oblasti označil ako „nepodstatné“. Niet sa čomu čudovať, veď podľa portálu Neowin dosiahli tržbu na úrovni 3 milióny dolárov.

Segment Productivity and Business Processes si polepšil až o pätinu a na celkovej tržbe spoločnosti sa podieľal sumou 8,4 miliárd dolárov. Microsoft uviedol, že tržby zo služby Office 365 narástli až o 43%, pričom počet predplatiteľov narástol o 0,8 milióna na 27 miliónov. Práve podobné cloudové služby sú dlhodobo oblasťou, ktorá generuje veľké zisky a vykazuje rast.

Ako posledný k tržbám spoločnosti prispel segment Intelligent Cloud, ktorý sa môže pochváliť obratom 7,4 miliárd dolárov. Medziročne tak vykázal nárast o 11%. Najviac sa na tom podpísali serverové a cloudové služby, ako aj platforma Microsoft Azure.

Zdroj:Neowin

25.07.2017

+