MojWindows

Tím výskumníkov zo spoločnosti Microsoft zaoberajúci sa umelou inteligenciou predviedol zaujímavý kúsok. S využitím metódy strojového učenia vytvoril pokročilý systém umelej inteligencie, ktorý dokáže nahrať maximálne možné skóre v adaptácii hry Ms. Pac-Man pre konzolu Atari 2600. To, čo sa doteraz nepodarilo žiadnemu človeku, zvládla umelá inteligencia vytvorená startupom Maluuba bez väčších problémov.

V skratke to dokázali tak, že do hry implementovali približne 163 samostatných prvkov umelej inteligencie, ktoré sa sústredili na individuálne úlohy ako napríklad vyhľadanie najbližšej guličky alebo vyhýbanie sa duchom. Potenciálne rozhodnutia boli zbierané a kontrolované prostredníctvom hlavného správcu umelej inteligencie, ktorý vyberal tie najlepšie možné riešenia. Jednotlivým rozhodnutiam pritom bola prideľovaná váha, čo celý systém podstatne vylepšilo.

Výskumníci si odpovedali aj na otázku, čo sa stane, keď hráč prekročí maximálne skóre 999 990. V tomto prípade sa počítadlo resetuje a začína od nuly. Teoreticky je tak možné získať maximálne skóre 999 990 bodov, pričom najvyššie človekom získané skóre pre túto hru má byť podľa Microsoftu štyrikrát nižšie, presnú hodnotu však neuvádza.

A hoci na prvý pohľad môže získanie maximálneho skóre v hre pôsobiť ako nepodstatná vec, výskumníci hovoria, že sledovaná bola metodológia, ktorú je možné v obdobnej podobe použiť napríklad pri vyhodnocovaní rôznych údajov z reálneho života. Napríklad pri finančných modeloch, ktoré odhalia, kedy je najoptimálnejšie kontaktovať zákazníkov.

Hry sú totiž vynikajúcim prostriedkom pre trénovanie umelej inteligencie, aby sa dokázala rozhodovať podobne ako človek. Klasiku Ms. Pac-Man vybrali z toho dôvodu, že vytvorená bola pre herne, kde mala zarábať peniaze, a preto bola podstatne zložitejšia ako tradičný Pac-Man. Ďalší krok nepriateľov tu jednoducho nie je možné predpovedať a hráč sa musí rozhodovať rýchlo a správne.

Náš tip
Microsoft odkúpil startup Maluuba, posilňuje svoju divíziu umelej inteligencie

Zdroj: HotHardware

19.06.2017

+