MojWindows

Ruská bezpečnostná spoločnosť Kaspersky Lab podala na protimonopólnych úradoch formálnu sťažnosť voči Microsoftu. Tvrdí, že redmondský gigant v operačnom systéme Windows 10 zneužíva svoju dominantnú pozíciu na trhu a „pretláča“ tak svoje antvírusové riešene Windows Defender.

Aktívnym a vedomým spôsobom tak má znevýhodňovať konkurenčné bezpečnostné riešenia voči svojmu „podradnému“ riešeniu Windows Defender. Kaspersky prvú sťažnosť smeroval na ruský protimonopólny úrad FAS, na čo Microsoft reagoval úpravou viacerých problematických aspektov v operačnom systéme, no tie nemali byť dostatočné, preto boj pokračuje sťažnosťou na Európskej komisii a nemeckom protimonopólnom úrade „Federal Cartel Office“.

Microsoft má pristupovať až k takým krokom, že používateľom pri prechode na Windows 10 odstraňuje softvér od spoločnosti Kaspersky Lab, pričom to zdôvodňuje problémami s kompatibilitou, hoci pred samotnou inštaláciou aplikáciu označil ako plne kompatibilnú Následne dotknutým používateľom automaticky aktivuje Windows Defender, ktorý je štandardnou súčasťou systému. Okrem toho má po vypršaní platnosti licencie bezpečnostným riešeniam tretích strán zabraňovať v tom, aby používateľov o tejto situácii naďalej informovali pomocou vlastných upozornení.

Tvorcom bezpečnostných riešení má Microsoft navyše poskytovať neúmerne krátku dobu na to, aby zabezpečili plnú kompatibilitu svojich riešení. Údajne má ísť rádovo len o niekoľko týždňov pred vydaním pripravovanej verzie Windows 10. Ako je to možné, keďže testovacie verzie systému sú v rámci programu Windows Insider dostupné pravidelne a mesiace pred vydaním finálnej verzie, nie je celkom jasné.

Microsoft svoje riešenie Windows Defender do systému podľa svojich vyjadrení zabudoval z dôvodu, aby používatelia boli chránení aj v prípade, že nepoužívajú žiadne ochranné prostriedky tretích strán. Pokiaľ však majú záujem, žiadnym spôsobom nebráni tomu, aby si takéto aplikácie nainštalovali.

Kaspersky Lab v sťažnosti detailne popisuje kroky, ktoré vníma ako kontroverzné a celkové správanie systému v tejto oblasti vníma ako konflikt s pravidlami o hospodárskej súťaži.

 „Chceme, aby Microsoft prestal zavádzať našich, a nielen našich zákazníkov. Všetky bezpečnostné riešenia by mali mať v systéme Windows 10 rovnaké podmienky“, uvádza Kaspersky Lab na svojom blogu. 

Samotný Microsoft pritom nevníma, že by akýmkoľvek spôsobom porušoval stanovené pravidlá o konkurenčnom boji.

„Veríme, že bezpečnostné funkcie Windows 10 sa zhodujú so zavedenými pravidlami. Na všetky otázky patričným regulačným úradom odpovieme“, vyjadril sa hovorca spoločnosť Microsoft.

Zástupcov spoločnosti Kaspersky Lab mal Microsoft podľa svojich vyjadrení už pred mesiacmi priamo informovať, že je otvorený stretnutiu, na ktorom by došlo k hľadaniu riešenia, ktoré by vyhovovalo všetkým zúčastneným stranám. K tomuto stretnutiu ale do dnešného dňa vraj nedošlo.

Kaspersky Lab od Microsoftu naďalej požaduje, aby problematické správanie odstránil a všetkým tvorcom bezpečnostných aplikácií poskytoval rovnaké príležitosti. Či situáciu ako problém vnímajú aj tvorcovia ostatných bezpečnostných riešení nateraz nie je známe.

Zdroj: TheVerge, Kaspersky

07.06.2017

+