MojWindows

Vyzerá to tak, že Microsoft sa rozhodol reagovať na narastajúcu hrozbu, ktorú predstavuje škodlivý ransomvér, a v pripravovanej aktualizácii Fall Creators Update pre Windows 10 pridá funkciu, ktorá ochrániť dôležité súbory pred škodlivým kódom a hlavne nechceným zašifrovaním.

Práve zariadenia s operačným systémom Windows sú vďaka poprednému trhovému podielu častým terčom útoku škodlivých kódov, vrátane ransomvéru. Ten po napadnutí systému zašifruje súbory na disku a za ich sprístupnenie požaduje uhradenie výkupného. Často sa však objavujú situácie, kedy obete zaplatia, no ku súborom sa napriek tomu už nedostanú.

Náš tip
Fall Creators Update má Centrum akcií rozdeliť na dve samostatné rozhrania

Windows 10 preto zavádza dodatočnú formu ochrany, ktorou je nová funkcia „Controlled folder access“. Tá zavádza dodatočnú vrstvu pre kontrolu prístupu ku konkrétnym súborom a zložkám používateľa. V praxi tak k nim môžu pristupovať a upravovať ich len vopred povolené aplikácie. Zoznam takto chránených zložiek štandardne obsahuje priečinky Dokumenty, Obrázky, Videá a Pracovná plocha, pričom je na používateľovi, aby zoznam ručne doplnil.

Pokiaľ sa o prístup ku „chráneným zložkám“ pokúsi neautorizovaná aplikácia, tento pokus je zablokovaný a používateľ je na to upozornený.

16232

Funkcia „Controlled folder access“ bola pridaná v najnovšej testovacej zostave 16232. V systéme je súčasťou zabudovanej antivírusovej ochrany Windows Defender, preto nie je celkom jasné, či bude fungovať aj v prípade, že používaný bude bezpečnostný softvér tretej strany.

Náš tip
Správca úloh vo Windows 10 bude monitorovať aj grafické karty

30.06.2017

+