MojWindows

Z dielne softvérového inkubátora Microsoft Garage je dostupná ďalšia experimentálna aplikácia s jednoduchým názvom Dictate. Tá s využitím služieb pre rozpoznávanie reči, ktoré sú zabudované v digitálnej asistentke Cortana, rozhrania Bing Speech API a aplikácie Microsoft Translator, používateľom umožňuje zadávať v kancelárskych nástrojoch balíka Office vstupy pomocou diktovania.

Dictate je vo svojej podstate skôr rozšírením ako samostatnou aplikáciou, nakoľko pre jej využívanie je potrebný Office. Po inštalácii môžete vo Worde, Outlooku a PowerPointe rečový prejav prevádzať na textovú podobu. Pomocou hlasových príkazov je možné ovládať aj rôzne aspekty aplikácie. Napríklad  povel „next line“  slúži na prechod do nového riadku, „Stop Dictation“ k ukončeniu diktovania, či „Full stop“ pre napísanie bodky.

Podľa informácií, ktoré zverejnil Microsoft na svojom blogu, je aktuálne podporovaných 20 jazykov pre prepis reči na text a Dictate je navyše možné použiť na textový preklad v reálnom čase až pre 60 jazykov. Medzi nimi sa nachádza aj čeština a slovenčina. Vďaka tomu je možné hovoriť po španielsky, no výstupný text sa napíše v angličtine.

Aplikácia Dictate je dostupná bezplatne, no treba myslieť na to, že nakoľko ide o projekt z dielne Microsoft Garage, môže sa stať, že nebude pravidelne rozvíjaná.

21.06.2017

+