MojWindows

Nvidia predstavila nový prístup k návrhu notebookov označený ako Max-Q, pomocou ktorého chce znížiť veľkosť dnešných herných notebookov, no zachovať ich výkon. Jedným z prvých partnerov, ktorí nové princípy aplikujú pri tvorbe svojich zariadení je spoločnosť ASUS.

Tá počas veľtrhu Computex 2017 ukázala svoju novú hernú beštiu ROG Zephyrus GX501, ktorá sa momentálne teší zaujímavému prvenstvu. Pri hrúbke tela 17,9 mm má momentálne ísť o najtenší notebook osadený grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 1080. Váha tohto kúsku dosahuje vzhľadom na hardvérovú výbavu skromných 2,2 kg a skôr ako na tradičný herný notebook sa ponáša na výkonný ultrabook.

Osadená je tu 15,6-palcová FullHD obrazovka s obnovovacou frekvenciou 120Hz a podporou technológie G-Sync, procesor Intel Core i7-7700HQ, maximálne 24 GB operačnej pamäte a NVMe SSD disk do kapacity 1 TB. Po bokoch notebooku sa nachádzajú štandardné konektory. Nájdeme tu 3,5 mm audio jack, HDMI, štvoricu USB 3.0 a jeden USB-C.

Podobne ako v prípade notebooku Acer Predator Triton 700, aj tu je podsvietená klávesnica presunutá do prednej časti notebooku. Touchpad bol kvôli tomu umiestnený na pozíciu, kde by sa štandardne nachádzala numerická klávesnica.

Aby sa všetky tieto komponenty s výkonnou grafickou kartou GTX 1070 alebo GTX 1080 vošli do kompaktného tela a nedochádzalo k problémom s prehrievaním, ASUS musel navrhnúť prepracovaný systém chladenia. Ten označuje ako Active Aerodynamic System. Súčasne so zdvihnutím krytu dochádza na spodku notebooku k vysunutiu podporných nožičiek, vďaka čomu dochádza k zdvihnutiu zariadenia od podložky, čím získava lepšiu cirkuláciu vzduchu.

 

31.05.2017

+