MojWindows

Pre operačný systém Windows Vista je dnešok posledným dňom, kedy sa ešte teší z rozšírenej technickej podpory. Už od zajtra ale pre tento systém nebudú vydávané žiadne opravné ani bezpečnostné aplikácie, a používatelia sa tak stanú nechránenými. Ukončené bude zároveň aj poskytovanie bezplatnej online technickej podpory.

Pre Windows Vista skončila štandardná technická podpora už v roku 2012. Odvtedy začalo plynúť päťročné obdobie takzvanej rozšírenej podpory, kedy Microsoft vydával už len dôležité bezpečnostné aktualizácie a kritické opravy.

Systém síce bude možné používať aj naďalej, no riešené nebudú už žiadne odhalené zraniteľnosti, čím sa znižuje bezpečnosť používateľa, ako aj odolnosť proti škodlivému kódu. Postupom času sa taktiež môže veľmi ľahko stať, že doteraz bežne používané aplikácie pre Windows Vista prídu o nové verzie a celkovú podporu zo strany vývojárov.

Tento scenár sa už čiastočne začína naplňovať v prípade spoločnosti Ubisoft, ktorá oznámila, že pre Windows Vista ukončuje podporu svojho herného klienta Uplay. Rovnako tak s podporou svojich prehliadačov pre Vistu nepočítajú ani spoločnosti Google a Mozilla. Hráčov taktiež nepotešila ani spoločnosť Blizzard, ktorá rovnako ukončí podporu v prípade všetkých svojich populárnych hier.

Odporúčaným postupom pre existujúcich používateľov je prechod na niektorú novšiu, podporovanú verziu operačného systému. Windows Vista sa podľa analytickej spoločnosti NetMarketShare momentálne nachádza na približne 0,72% počítačov.

Náš tip
Gmail obmedzí funkcie pri používaní v starých verziách Chrome

10.04.2017

+