MojWindows

Tvorca bezpečnostných riešení Webroot sa spamätáva z veľmi nepríjemnej situácie, ktorá sa odohrala vo večerných hodinách včerajšieho dňa. Jedna z bezpečnostných aplikácií po aktualizácii začala masovo označovať systémové súbory operačného systému Windows ako škodlivé a začala ich presúvať do karantény. To používateľov dostalo do situácie, kedy ich systém začal padať a následne odmietol nabehnúť bežným spôsobom.

Toto správanie navyše vykazovali nielen verzie pre koncového zákazníka, ale aj tie určené pre podnikové nasadenie, čo situáciu ešte zhoršilo. Nesprávna verzia vírusovej databázy bola dostupná len 13 minút, no za tento krátky čas už dokázala napáchať viac než dosť škody.

Vo väčšine prípadov našťastie malo dôjsť k zachovaniu dostatku kľúčových komponentov operačného systému na to, aby sa dokázal svojpomocne opraviť.

Okrem súborov operačného systému boli za malvér omylom označované aj rôzne legitímne aplikácie. Bez povšimnutia nezostala ani webová stránka sociálnej siete Facebook. Tá bola na chránených počítačoch označená ako podvodná a zablokovaná.

Spoločnosť Webroot podľa svojich vyjadrení aktuálne pracuje na poskytnutí všeobecnej opravy, pričom používateľom postihnutým situáciou ponúka technickú podporu a inštrukcie ako majú postupovať.

25.04.2017

+