MojWindows

Do vypršania rozšírenej technickej podpory pre nie príliš populárny operačný systém Windows Vista zostáva už len necelý mesiac. Konkrétne k tomu dôjde 11. apríla. Po tomto termíne už nebudú pre tento systém vydávané žiadne opravné ani bezpečnostné aktualizácie. Navyše už používateľom nebude poskytovaná ani online technická podpora.

Microsoft predstavil systém Windows Vista ako nástupcu za Windows XP ešte v roku 2005, no celosvetovo sa do obehu dostal až dva roky na to. U používateľov sa netešil príliš veľkej obľube a kritizovaný bol hlavne za vysoké hardvérové nároky, integráciu funkcie User Account Control a pozmenené používateľské rozhranie. Windows Vista

Základná podpora skončila 5 rokov po vydaní, teda v roku 2012. Odvtedy sa systém nachádzal v takzvanej rozšírenej podpore, kedy Microsoft ešte vydával dôležité bezpečnostné aktualizácie. No aj to sa čoskoro zmení. Situácia sa ale nedotkne príliš veľkého počtu zariadení. Aktuálne má Vista podľa štatistík spoločnosti NetMarketShare celosvetovo len 0,78% podiel na trhu.

Ukončenie podpory samozrejme neznamená, že systém už nebude možné používať. No bez aktualizácií zostanú v systéme prítomné všetky novo odhalené zraniteľnosti, kvôli čomu drasticky klesá bezpečnosť používateľa, ako aj samotná odolnosť voči vírusom. Odporúčaným krokom je preto prechod na niektorú z podporovaných verzií systémov Windows.

15.03.2017

+