MojWindows

Steve Ballmer, bývalý výkonný riaditeľ Microsoftu, dnes oslavuje svoje šesťdesiate narodeniny, a preto je práve dnešok ako stvorený pre krátke obhliadnutie sa za niekoľkými ikonickými momentami, ktorých bol častokrát až kontroverzným aktérom.

Ballmer pôsobil ako CEO Microsoftu úctyhodných 14 rokov, a za toto obdobie mu tak prischlo niekoľko nezabudnuteľných momentov. Napriek tomu väčšina z nich aj po rokoch vyvoláva úsmev, niektoré (uvedenie Windows 95) kvôli neskutočnej energii, ktorú Ballmer zo seba dokázal dostať, iné (výsmech iPhone) kvôli tomu, že ukazujú, ako škaredo sa človek dokáže pomýliť.

1.Vývojári, vývojári a ešte raz vývojári

Počas prezentácie k 25. výročiu Microsoftu Ballmer nedokázal na uzde udržať svoju energickosť a naplno sa odviazal pri opakovanom vykrikovaní slova „developers“ (vývojári), a počas toho navyše akčne rozhadzoval rukami, až si prepotil košeľu. Tak vzniklo internetové “meme” známe aj široko za kruhmi priaznivcov Microsoftu, ktoré je  tu s nami až do dnešného dňa.

https://www.youtube.com/watch?v=V-FkalybggA

2. Výsmech iPhonu kvôli vysokej cene a chýbajúcej klávesnici

Počas svojho pôsobenia na výslní bol Ballmer účastníkom viacerých nechválne známych momentov. Jeden z tých najpamätnejších je výsmech iPhonov kvôli tomu, že sú príliš drahé, málo funkčné a nezaujímavé pre biznis segment. Otvorene vtedy vyjadril domnienku, že takéto smartfóny sa neujmú a nikdy sa nebudú dobre predávať. Toto vyjadrenie zaznelo takmer pre desiatimi rokmi, keď bol iPhone prvýkrát uvedený. Dnes, po rokoch, však jasne vidíme, ako veľmi sa človek môže mýliť.

3. Tanec pri uvedení Windows 95

Vydanie operačného systému Windows 95 bolo pre Microsoft, no aj jeho zákazníkov poriadne veľkou vecou. Okrem nového používateľský priateľského operačného systému so sebou priniesol aj poriadnu dávku nadšenia, čo sa odzrkadlilo aj priamo na pódiu počas oficiálneho uvedenia. Obrovská dávka emócií vyústila v malý tanček vysoko postavených ľudí z Microsoftu, na čele s Billom Gatesom a Stevom Ballmerom. Ballmer to ale opäť trošku prehnal, a tak vzniklo niečo, čo ľudia dodnes označujú ako „monkey dance“.

4. Reklama na Windows XP

Windows XP bol oficiálne vydaný 25.októbra 2001 ako operačný systém určený pre domácnosti aj firemné použitie. Vydanie sprevádzala aj dnes už ikonická reklama, v ktorej sa Ballmer chopil role predajcu opäť vrúcne a s celou svojou energickou stránkou.

5. What is Love?

Steve Ballmer a Bill Gates majú za sebou dlhoročnú spoločnú históriu a jeden z ich najviac ikonických spoločných momentov je práve parodické podanie pesničky „What is love?“. Túto špeciálnu verziu nahrali pri príležitosti vydania Windows 98. Komická povaha videa ukazuje, že Ballmer bol predsa len vtipálek, aj keď pôsobil ako výkonný riaditeľ Microsoftu.

6. Odchod z pozície CEO a rozlúčka so zamestnancami

Rozlúčková Ballmerova reč pri odchode z pôsobnosti výkonného riaditeľa Microsoftu. Len ťažko ju označiť inak ako silne emotívnu, a to bez ohľadu na to, či ste ho mali radi alebo nie. Ballmer ďakuje zamestnancom Microsoftu za to, čo všetko dokázali spoločnými silami za roky pôsobnosti a zároveň im praje len tú najsvetlejšiu budúcnosť pod vedením nového výkonného riaditeľa Satay Nadellu.

Tento moment patrí medzi aj medzi naše obľúbené momenty, pretože jasne ukazuje, že akýmkoľvek Ballmer bol, stále bol hlavne emotívnym človekom, ktorý si uvedomuje svoje výhry aj pády.

24.03.2017

+