MojWindows

Spoločnosť Creative je na trhu už dlhodobo známa pre svoje audio produkty, z ktorých si dokáže vybrať snáď každý. Na vyskúšanie sme tento raz dostali zaujímavý kúsok SoundBlasterX H5 Tournament Edition, pri ktorom sa spoločnosť primárne orientuje na hernú komunitu.

To, že ide o slúchadlá určené hlavne pre hráčov, naznačuje jednak dizajn, ale aj samotný názov Tournament Edition. Z modelového radu Sound BlasterX H predstavuje model H5 strednú triedu.

Balenie, káble a ovládanie

Balenie je efektné a pôsobí takmer až darčekovým dojmom. Jeho súčasťou je mikrofón s funkciou potláčania okolitého šumu, základný kábel s ovládacím prvkom ukončený kombinovaným jackom a jeden predlžovací kábel ukončený dvojicou samostatných farebne odlíšených konektorov pre slúchadlá a mikrofón.

Creative SoundBlasterX H5 TE (6 of 6)

Kombináciou obidvoch prepájacích káblov získame dĺžku takmer 2,5 metrov, takže o nejakom obmedzení voľnosti počas používania sa nedá rozprávať. Dobré je to aj v prípade, ak často niečo hľadáte v okolí stola a slúchadlá nechcete neustále skladať a nasadzovať. Poteší aj skutočnosť, že káble sú umiestnené v obale, čím sa znižuje možnosť zamotávania a prakticky aj zvyšuje ich životnosť.

Creative SoundBlasterX H5 TE (4 of 6)

Základný kábel obsahuje spomínaný ovládací prvok, ktorý slúži na správu základných nastavení – hlasitosť, vypnutie/zapnutie mikrofónu a tlačidlo pre pozastavenie/spustenie prehrávania, pomocou ktorého je možné taktiež prijímať hovory v prípade, že sú slúchadlá používané v kombinácií so smartfónom.

Konštrukcia

Po stránke konštrukcie narážame na kvalitné a pevné telo z ocele a hliníku potiahnuté koženkou. Napriek tomu, že pôsobí robustne, nechýba mu zároveň ani potrebná flexibilita, takže slúchadlá by mali zvládnuť aj trochu hrubšie zaobchádzanie. Napríklad v situácii, kedy ich rýchlo a prudšie zhodíte z uší na stôl.

Creative SoundBlasterX H5 TE (2 of 6)

Samotné zvukové meniče sú osadené v kombinácií kovu a plastu, opäť potiahnuté koženkou. Pri návrhu bolo zjavne myslené na to, že hráči budú slúchadlá používať počas dlhých herných maratónov, a  pohodlnosť pri dlhodobom nosení tak bola jednou z priorít.

Creative SoundBlasterX H5 TE (1 of 6)

Musíme povedať, že tento aspekt bol zvládnutý skutočne na výbornú, a ani niekoľkohodinové nosenie slúchadiel pre nás nepredstavovalo problém. Stará sa o to pomerne nízka hmotnosť, ako aj náušniky z koženky a pamäťovej peny. Tie navyše okrem potrebného pohodlia a dobrého priľnutia priam ukážkovo plnia aj úlohu pre odhlučnenie okolitého prostredia.

Zvuková stránka

Základom slúchadiel sú 50 milimetrové neodymové meniče s rozsahom od 20 Hz po 20 kHz. Obidva sú mierne naklonené, čím dochádza k odstráneniu prípadnej rezonancie. Z ďalších technických parametrov spomenieme aspoň citlivosť 118 dB/mW a impedanciu 32 ohmov.

Jednou z vyzdvihovaných vlastností modelu SoundBlasterX H5 TE je Dynamic Sound Signature, čo v preklade znamená, že nedochádza k zvýrazňovaniu žiadneho frekvenčného pásma. V konečnom dôsledku je tak zabezpečené dosiahnutie čistého a prirodzenejšieho zvuku.

Creative SoundBlasterX H5 TE (3 of 6)

Celkovo je zvuková stránka tohto modelu na výbornej úrovni, aj keď na intenzite basov by mohol trochu pritvrdiť. Potešila priestorová orientácia, vysoká hlasitosť, ako aj čistota zvuku. Ani pri vyšších hlasitostiach sme prakticky nenarazili na skreslenie. Pripojiteľnému mikrofónu nemáme čo vytknúť, keďže komunikácia počas hrania, ako aj cez aplikácie Skype, či Hangouts bola bezproblémová, a to je presne to, čo sa počíta.

BlasterX Acoustic Engine Lite  – keď softvér podkopáva nohy

Aby bolo zo slúchadiel možné vyťažiť maximum, je nutné nainštalovať si sprievodný softvér BlasterX Acoustic Engine Lite. Dostupný je síce bezplatne, no napriek sa pre získanie licenčného kľúča nevyhnete registrácii. Vnímame to ako zbytočný a trochu aj otravný krok.

Creative soft 2

Ide o  softvérový doplnok, ktorým Creative svoje slúchadlá vďaka optimalizovaným zvukovým profilom pre hry posúva o úroveň vyššie. Problémom je ale to, že profilov pre konkrétne hry je žalostne málo. Pokrytá je len desiatka najznámejších hier, a vo väčšine prípadov si tak budete musieť vystačiť so všeobecnou optimalizáciou na herný žáner – adventúry a akčné, závodný simulátor, strielačky, stratégie a športové hry. Rozdiel medzi všeobecným a konkrétnym profilom je pritom badateľný.

Creative softver

Ďalším nedostatkom aplikácie je to, že používateľ nemá možnosť vytvárať si vlastné, ani upraviť už existujúce profily. Aplikácia tak síce ukazuje snahu spoločnosti Creative priniesť pre hráčov čo najviac, no momentálne pokrivkáva a rozhodne by si zaslúžila viac pozornosti.

Hodnotenie

Celkovo slúchadlá Creative SoundBlasterX H5 Tournament Edition reprezentujú kvalitný kúsok orientovaný na hernú komunitu, ktorú len tak nesklamú. Či už ide o vyhotovenie, pohodlnosť pri dlhodobom nosení alebo dobré zvukové prevedie, tento model to všetko poskytuje. Aj keď sme si slúchadlá počas testovania obľúbili, zamrzel nás stav doplnkovej aplikácie BlasterX Acoustic Engine Lite, kde sme jednoznačne očakávali väčšie možnosti.

Odhliadnuc od tejto skutočnosti ale slúchadlám prakticky nemáme čo vytknúť. Model Creative SoundBlasterX H5 Tournament Edition je v predaji za cenu na úrovni 75€, čo pri herných slúchadlách strednej triedy považujeme za príjemnú cenu.

+ Kvalitné zvukové podanie
+ Pohodlnosť
+ Pomer cena/výkon
+ Spracovanie

– Nedotiahnutý softvér

28.03.2017

+