MojWindows

Microsoft oznámil, že tabuľkový editor Excel 2016, ktorý je súčasťou balíka kancelárskych nástrojov v predplatnom Office 365, bude už čoskoro rozšírený o jednú z užitočnejších funkcií –  spolutvorbu v reálnom čase.

Funkcia v prípade počítačov aktuálne umožňuje viacerým ľuďom aktívne spolupracovať pri vytváraní a úprave dokumentov v textovom editore Word, ako aj v nástroji na tvorbu prezentácií PowerPoint. Avšak členovia programu Office Insider si ju už môžu vyskúšať aj v tabuľkovom editore Excel v rámci verejného beta testu.

Excel co authoring

Aby spolupráca v reálnom čase mohla fungovať, je nutné dokumenty skladovať v niektorej z online služieb Microsoftu, ide buď o OneDrive, OneDrive for Business alebo SharePoint Online. Následne stačí spoluautorov prizvať pomocou odkazu na vytvorený súbor a práca sa môže začať.

O pripojených autoroch informujú profilové obrázky v hornej lište. Po kliknutí na profil konkrétnej osoby dochádza k presmerovaniu na obsah, ktorý momentálne upravuje. Štandardne je taktiež možné sledovať aj zmeny, ktoré boli danou osobou vykonané od jej prizvania, či to tak bude aj v prípade Excelu 2016, Microsoft nespomína.

Práca viacerých používateľov na jednom dokumente pre Excel bola doteraz podporovaná pre Excel Online a Excel pre mobilné platformy Android, Windows Mobile a iOS. V najbližších týždňoch by sa mali pridať aj počítače so systémom Windows a následne bude podpora funkcie rozšírená aj na systém Mac.

Zdroj: Microsoft

29.03.2017

+