MojWindows

Október je posledným mesiacom, kedy výrobcovia, respektíve OEM partneri ako Dell, či HP, môžu do svojich nových produktov inštalovať operačné systémy Windows 7 a Windows 8.1. Od 1. novembra pre nich bude pri inštalácii operačného systému od Microsoftu jedinou licencovanou možnosťou Windows 10. Už teraz však drvivá väčšina nových zariadení prichádza práve s „desiatkou“, preto nejde o žiadnu dramatickú zmenu.

Na trhu ale budú zariadenia so systémami Windows 7 a 8.1 dostupné aj naďalej. Bežať totiž bude dopredaj skladových zásob, a tak zariadenia so staršími verziami Windows bude reálne možné kúpiť ešte mesiace po uplynutí tohto termínu. Okrem toho bude naďalej možné zakúpiť si licencie týchto systémov. Rovnako bude v niektorých situáciách naďalej možné využiť takzvané právo na downgrade, kedy koncový používateľ získava najnovšiu verziu operačného systému Windows, no naďalej môže používať jeho staršiu verziu. Toto platí spravidla pokiaľ je na zariadení predinštalovaný Windows 10 Pro.

Zároveň to neznamená, že používatelia od 1. novembra ostanú bez technickej podpory. Rozšírenú technickú podporu vo forme bezpečnostných aktualizácií Microsoftu poskytuje pre Windows 7  až  do 14. januára 2020. V prípade novšieho Windows 8 je to ešte o necelé tri roky dlhšie, a to do 10. januára 2023.

Zdroj: Zdnet

03.10.2016

+