MojWindows

Spoločnosť ADATA koncom júla predstavila nový 2,5-palcový externý SSD disk SV620, ktorý je v týchto dňoch už v predaji. K dispozícii sú pritom kapacity 240 a 480 GB. Práve model s kapacitou 240 GB si našiel cestu aj ku nám do redakcie na krátky test toho, čo vlastne ponúka.

Balenie v malej krabičke pôsobí skutočne skromne, no obsahuje všetko, čo potrebujete – disk, USB kábel a manuál. Prenos dát medzi diskom a zariadeniami zabezpečuje rozhranie USB 3.0, pričom samozrejme nechýba spätná kompatibilita s USB štandardu 2.0.

ADATA SV620

Samotný disk je tmavošedý obdĺžnik z plastu s rozmermi 11,5 x 7,8 x 1,15 cm a váhou 88 gramov. Ide tak o drobca, ktorý sa pohodlne vojde aj do vrecka nohavíc, či saka. Približne od polovice hrúbky disku sú po jeho obvode zvýšené hrany, vďaka čomu sa dobre drží v rukách. Hrany sú pritom zvýšené aj na vrchnej časti disku, čo má zabraňoval nechcenému poškrabaniu, no skôr sa zdá, že ide iba o dizajnový krok.

adata-sv620-ssd-disk-4

Na tele disku sa z vrchu nachádza nápis ADATA SSD a modrá LED dióda, ktorá signalizuje, kedy disk zapisuje/číta dáta. Vpredu je situovaný konektor pre pripojenie kábla a na spodku nájdeme čiarový kód s informáciami o type disku a certifikáciách, ako aj dve miniatúrne „nožičky“ starajúce sa o lepšiu stabilitu pri používaní disku. Výrobca uvádza, že disk je odolný voči otrasom a nehlučný pri prevádzke, no to sú štandardné vlastnosti SSD diskov. ADATA na tento model poskytuje 3-ročnú záruku.

adata-sv620-ssd-disk-5

Používanie disku je skutočne jednoduché, presne ako by to človek čakal, stačí ho pripojiť, počkať kým systém nainštaluje potrebné ovládače a môže sa pracovať. Z celkovej uvádzanej kapacity 240 GB je pre používateľa reálne dostupných 223 GB.

Softvér HHD to GO

ADATA v návode k disku odporúča používať svoju aplikáciu HDD to GO, ktorá značne rozširuje a uľahčuje prácu s diskom. Nie je však podmienkou a s diskom je možné plnohodnotne pracovať aj bez nej. HDD to Go ponúka množstvo funkcií, pričom niektoré z nich sú užitočnejšie viac, iné menej. Ide napríklad o synchronizáciu obľúbených položiek z prehliadačov Internet Explorer a Firefox, funkciu Surfovanie bez stopy, možnosť zálohovať a synchronizovať Microsoft Outlook alebo súbory z disku. Zaujímavá je napríklad funkcia PC-Lock, kedy je po odpojení disku počítač uzamknutý až do okamihu, kedy je disk opätovne pripojený. Z bezpečnostného hľadiska je dôležitá funkcia pre správu šifrovania disku. Súbory môžu byť v prípade potreby zašifrované 256-bitovým kľúčom štandardu AES.

adata-sv620-ssd-disk-6

Výsledky benchmarkov

Pri čítaní a zápise veľkých súborov si disk vedie veľmi dobre a skutočne sa blíži k hodnote, ktorú uvádza výrobca – 410 MB/s. Pre malé 4 KB súbory dosahuje čítanie a zápis hodnoty 16 – 32 MB/s.

Praktické testy

Praktické testy na druhej strane ukázali, že čítanie z disku je v prípade veľkých súborov podstatne rýchlejšie ako ich zápis. Pri používaní ale môžeme naraziť na rôzne situácie, kedy to nie je celkom pravda. Celkovo je ale rýchlosť disku dobrá.

Zápis na disk

  • Zmes súborov 1,12GB 624ks  – 0:07
  • Hra 40 GB 1636ks – 12:58
  • Súbory 5 x 1 GB – 1:13

Čítanie z disku

  • Zmes súborov 1,12GB 624ks – 0:07
  • Hra 40 GB 1636ks – 4:43
  • Súbory 5 x 1 GB – 0:33

Hodnotenie

ADATA SV620 v kapacite 240 GB sa dá zohnať za približne 75 € a model s kapacitou 480 GB za 127 €. Medzi externými SSD diskami tak ide o jednu z najlacnejších ponúk. To sa síce odráža na jednoduchom balení, ktoré obsahuje len nutné minimum, ako aj prostom plastovom vyhotovení disku, no pokiaľ hľadáte dobrý externý SSD disk za atraktívnu cenu, je ADATA SV620 vhodnou voľbou. Vyniká totiž práve pomerom cena/výkon.

+ Cena
+ Rýchlosť

– kratší USB kábel
– jednoduché balenie a vyhotovenie

04.10.2016

+