MojWindows

Microsoft oznámil, že členovia programu Windows Insider, ktorí sú zaradení do okruhu Fast ring a dlhý čas si neaktualizovali systém, budú čoskoro na túto skutočnosť dôrazne vyzvaní. A v niektorých prípadoch dokonca poriadne dramatickým spôsobom. Jednotlivé testovacie zostavenia totiž majú termín platnosti a po jeho uplynutí už nebudú použiteľné.

V podstate ide o akúsi poistku, aby ľudia nepoužívali staré zostavenia plné chýb a radšej sa podieľali na testovaní relevantných verzií. Týka sa to hlavne tých používateľov, ktorí zámerne zabraňovali inštalácii aktualizácií na nové zostavenia, prípadne svoj počítač nezapli poriadne dlhú dobu. Dotkne sa to len aktualizačného okruhu Fast ring a ľudia zaradení v okruhoch Slow a Release preview tak nemusia nič riešiť.

Najskôr pravidelné upozornenia, potom úplné odstrihnutie

V prvej fáze, od 15. septembra, bude na počítačoch, ktoré používajú „skutočne staré zostavenia“, raz denne zobrazované upozornenie na končiacu platnosť používanej verzie. Pokiaľ na to používatelia nebudú reagovať a nenainštalujú si nové zostavenie, bude sa im od 1. októbra každé tri hodiny reštartovať systém, aby ich dôrazne upozornil na koniec svojej platnosti. Posledný,  najdramatickejší krok, nadobudne platnosť od 15. októbra. Vtedy sa staré systémové zostavenia podľa zverejnených informácií už ani nespustia. Insideri vo Fast ringu tak majú mesiac na to, aby svoj systém aktualizovali.

Skutočne staré zostavenia?

Čo sa presne skrýva za formulkou „skutočne staré zostavenia“ nie je celkom jasné, no v príspevku sa ďalej spomína, že aktualizovať je potrebné až na najnovšie zostavenie 14926, ktorého platnosť je nastavená až do 1.mája 2017.

staré zostavenia

Zdroj: Microsoft

16.09.2016

+