MojWindows

Zariadenia typu 2v1 v sebe kombinujú tablet s notebookom, a práve vďaka tejto všestrannosti sú populárne medzi značnou časťou používateľov. Po odpojení klávesnice je k dispozícii tablet so značným výkonom, pri jej pripojení zase notebook.  Svoj podiel na trhu s týmito zariadeniami si ukrajuje aj spoločnosť Acer. Jej nedávny prírastok v portfóliu 2v1 predstavuje Acer Switch Alpha 12. Acer tu stavia na overenom koncepte tabletu s prídavnou klávesnicou, ktorá sa pripája pomocou konektorov s využitím magnetov. Tie sa starajú o to, aby náhodou nedošlo k nechcenému odpojeniu klávesnice.

acer-switch-alpha-12-109-of-111

Konštrukcia a klávesnica

Pri kúpe zariadenia je súčasťou balenia aj prídavná klávesnica, a tak sa zákazníci vyhnú ďalšej investícii. Veľké množstvo výrobcov totiž siaha po riešení, kedy v prípade zariadení 2v1 predávajú tablet bez klávesnice, ktorú si potom zákazník musí dokúpiť vo forme príslušenstva. Jej cena pritom častokrát býva nepríjemným prekvapením. Preto sme radi, že Acer túto stratégiu nezvolil. Dodávaná klávesnica je štandardná, akú môžeme nájsť na nejednom notebooku a chýba jej samostatná číslicová časť. Práca s ňou je ale veľmi príjemná a drobným, ale dobrým doplnkom je materiál použitý na jej spodku.

acer-switch-alpha-12-107-of-111

Ten zabraňuje prípadnému šmýkaniu po stole alebo inej podložke. Klávesnicu je navyše možné používať takpovediac v dvoch polohách. Buď je položená celou svojou plochou, alebo je jej predná časť mierne pozdvihnutá. Celková váha zariadenia s pripojenou klávesnicou je 1,28kg. Po jej odpojení získavame tablet, ktorý váži príjemných 915 gramov. Osobne nám prekážalo použitie malých šípok, ktoré sú nahusto a nepoužívali sa nám príliš pohodlne.

acer-switch-alpha-12-102-of-111

Aceru sa síce podarilo vytvoriť kvalitnú klávesnicu, s ktorou sa pracuje veľmi dobre, no pri touchpade je to diametrálne odlišné. Samostatné tlačidlá by sme hľadali len márne, čo by tak ani nevadilo, no samotná práca s touchpadom pôsobí akosi neisto a celkovo nezanecháva dobrý dojem. V porovnaní s klávesnicou tak ide o značný kontrast.

acer-switch-alpha-12-17-of-111

Priamo v tele zariadenia je zabudovaný stojan, ktorý zabezpečuje potrebnú stabilitu počas používania. Aj tu bolo opäť myslené na možný vznik nepohodlného kĺzania pri práci, čomu zabraňuje použitie akejsi gumenej povrchovej úpravy. Stojan je vyriešený veľmi dobre a počas nášho používania na pevných podložkách nedošlo k žiadnemu nechcenému sklopeniu. Samozrejme, pokiaľ by ste to hnali do extrémov, a zvolili poriadne netypický uhol, sklopeniu sa skôr, či neskôr nevyhnete. Ak by sme so zariadením s pripojenou klávesnicou a vysunutým stojanom chceli pracovať, povedzme na kolenách, tu narazíme na značné problémy. Pre pohodlnú prácu to proste chce pevnú podložku. Celkovo ale po konštrukčnej stránke okrem touchpadu nemáme čo vyčítať.

acer-switch-alpha-12-39-of-111

Obrazovka

Už samotný názov naznačuje, že pôjde o zariadenie vybavené 12-palcovou obrazovkou. Tá využíva technológiu IPS pre široké pozorovacie uhly. Maximálne možné rozlíšenie dosahuje hodnotu 2160 x 1440 pixelov, čo je pri spomínanej veľkosti obrazovky dosť vysoká hodnota. Acer tu navyše zvolil nie príliš častý pomer strán 3:2. Obrazovka je, samozrejme, dotyková a plne podporuje aj prácu s dotykovým stylusom. Ten už ale na rozdiel od klávesnice nie je súčasťou balenia, a tak je ho potrebné dokúpiť. Na prednej strane je hore nad obrazovkou umiestnená webkamera a po stranách si svoje miestečko našla dvojica reproduktorov. Tie produkujú zvuk priemernej kvality, ktorý síce nenadchne, no rozhodne neurazí a na pozeranie filmov, či Skype úplne postačuje.

acer-switch-alpha-12-62-of-111

Obrazovka má pomerne vysoký jas a pri práci v interiéri plne postačuje jeho nastavenie na úrovni 50%. Pokiaľ by ste sa ale rozhodli pracovať vonku na slnečnom prostredí, nastaveniu maximálnej úrovne sa nevyhnete. Rámček okolo obrazovky je nerovnomerný, pričom znateľne hrubší je na pravej strane. K tomuto kroku sa Acer rozhodol pravdepodobne kvôli umiestneniu konektorov, ako aj lepšiemu držaniu.

Kvapalinové chladenie

Veľkou prednosťou tohto zariadenia je zabudované kvapalinové chladenie LiquidLoop, ktoré plne nahrádza klasické chladenie pomocou ventilátorov. Chod je tak úplne bezhlučný. Musíme povedať, že technológia LiquidLoop svoju prácu odvádza pri kancelárskej práci veľmi dobre. Počas testovania sme ale narazili aj na vyššiu teplotu zariadenia v pravej zadnej časti, kde je pravdepodobne umiestený procesor. Pri používaní náročných aplikácií tu teploty dosahujú skutočne nepríjemnú úroveň a je zjavné, že náročné aplikácie mu robia problém. Zariadenie ako také ale aj v týchto situáciách pracuje bezproblémovo. Akurát si musíte dávať pozor, kde máte umiestnenú ruku.

acer-switch-alpha-12-29-of-111

Pri kancelárskej práci, surfovaní po webe, prehrávaní multimédií a podobne náročných úlohách na problémy narazíte veľmi ťažko. Zariadenie je vtedy chladné.  Práve na tento typ úloh je toto zariadenie koniec-koncov aj určené.

Konektorová výbava

Po stránke konektorovej výbavy tu nájdeme 3,5mm audio jack, jedno USB štandardu 3.0 a konektor USB-C. Okrem toho, samozrejme, nechýba Wi-Fi, Bluetooth ani čítačka microSD kariet. Tieto veci sa ale dajú považovať za úplný štandard, veď kto by si už len v dnešnej dobe kúpil zariadenie bez Wi-Fi adaptéra. Konektorová výbava je ale značne chudobná a určite by potešil ešte aspoň jeden USB port, ako aj konektor HDMI pre jednoduché pripojenie k monitorom a projektorom. Použitiu redukcie pre USB-C sa v tomto prípade nevyhnete. Všetky dostupné porty sú umiestnené na pravej strane zariadenia.

acer-switch-alpha-12-5-of-111

Na protiľahlej – ľavej strane, sú umiestené tlačidlá pre zapínanie zariadenia, ovládanie hlasitosti a tlačidlo Windows.

Výkon

Srdcom konfigurácie, ktorú nám spoločnosť zapožičala, bol procesor Intel Core i5-6200U s taktom 2,4 Ghz. Použitie plnohodnotného procesoru Core i na rozdiel od verzie M je rozhodne dobré riešenie. Vďaka tomu je k dispozícii vyšší výpočtový výkon. Operačný systém Windows 10 a aplikácie mali k dispozícii 8 GB operačnej pamäte a integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 520. Ako úložisko slúžil SSD disk s celkovou kapacitou 256 GB. Reálne však bolo k dispozícii 238 GB z čoho si svoj podiel odkrojil ešte operačný systém.

disk

Pri našom testovaní výkonu sme zvolili klasickú sadu benchmarkov Cinebench R15, 3D Mark, PC Mark a CrystalDiskMark 5.1.2. Výsledky z jednotlivých nástrojov sú nasledovné:

3D Mark 11 – 1 568 bodov
3D Mark Cloud Gate – 5706 bodov
3D Mark Sky Diver – 3621 bodov
PC Mark Home Conventional – 2459 bodov
PCMark 8 Work Accelerated – 4011 bodov
Cinebench R15  celkovo/jedno jadro – 286/81 bodov

cloud-gate

To, na aký typ práce je Acer Switch Alpha 12 primárne určený, sme už písali pri chladení, a benchmarky to len potvrdzujú. Pokiaľ by ste si chceli zahrať nejakú tu hru, museli by ste siahnuť po starších, menej náročných kúskoch. V oblasti kancelárskej práce je ale ako doma, a pracuje tu bez zaváhania. Rovnako ako v prípade hier, ani graficky náročné aplikácie ale nie sú príliš vhodné. Spôsobuje to fakt, že v tabletovom tele sa nachádza len integrovaný grafická karta.

cine

Operačný systém a predinštalované aplikácie

Operačným systémom je Windows 10 a Acer prihodil aj niekoľko predinštalovaných aplikácií, ktoré sú z nášho pohľadu navyše. Napríklad ide o App Explorer, ktorý má pomôcť pri hľadaní užitočných aplikácií. Jeho úlohu ale dokáže nahradiť systémová aplikácia Obchod. Ďalej je to aplikácia abPhoto, Acer Portal a zoznam pokračuje. Na druhej strane je tu ale aj užitočná aplikácia Acer Care Center, ktorá pomôže so správou zariadenia. Umožňuje kontrolovať stav batérie, pomáha s aktualizáciami, ladením systému, či správou obnovenia.

care-center

Batéria

Acer pri tomto produkte uvádza výdrž batérie na hranici 8-hodín. V praxi u nás bola situácia odlišná. Pri kancelárskej práci sme sa priemerne dostali na úroveň piatich hodín. Streamovanie videa vydržalo necelé štyri hodiny. Čo sa týka nabíjania, plné nabitie baterky je otázkou približne dvoch hodín. Výdrž batérie nás tak príliš nenadchla a pri zariadení typu 2v1 by sme čakali o trošku viac.

acer-switch-alpha-12-94-of-111

Hodnotenie

Acer Switch Alpha 12 prekvapil výborným spracovaním, kvalitnou klávesnicou a dostatkom výkonu, ktorý sa bez zaváhania postará o plynulú kancelársku prácu. Veľkou vychytávkou je systém kvapalinového chladenia LiquidLoop. Práve vďaka nemu je práca so zariadením úplne nehlučná. Výborná je aj prenositeľnosť, čo ocenia používatelia na cestách. V tele tabletu nájdeme zabudovaný stojan, ktorý svoju prácu odvádza dobre a nechceného sklápania sa tak netreba obávať. Dobrým rozhodnutím zo strany spoločnosti Acer je poskytovať klávesnicu ako súčasť balenia. To veľmi oceňujeme.

acer-switch-alpha-12-56-of-111

No narazili sme aj na niekoľko chybičiek krásy. Tie vidíme v pomerne nízkej výdrži batérie, slabšej konektorovej výbave a touchpade. Celkovo na trhu patrí Acer Switch Alpha 12 medzi veľmi kvalitné zariadením typu 2v1 s ktorým sa pracuje skutočne dobre. Za cenu začínajúcu na 650€ rozhodne stojí za pohľad pokiaľ hľadáte tento typ zariadenia pre pracovné nasadenie.

08.09.2016

+