MojWindows

Konzola Xbox One S je o 40% menšia ako pôvodný model, má zabudovaný napájací adaptér a umožňuje sledovať filmy na Blu-ray a streamovať video v  rozlíšení 4K Ultra HD s podporou High Dynamic Range (HDR). Toto sú základné informácie známe už od oficiálneho predstavenia na E3ke. Mnohých záujemcov o  túto konzolu ale zaujímalo napríklad to, ako môže byť menšia a pritom obsahovať zabudovaný zdroj, ako aj to, či je jej výkon skutočne zhodný so starším modelom. V novom rozhovore Albert Penello, riaditeľ pre produktový manažment v Microsofte, na niektoré z týchto otázok odpovedal a dozvedeli sme sa aj podrobnosti o použitých vnútornostiach.

xbox one s vnutro

Napríklad taký APU procesor je vďaka prechodu na 16nm technológiu o 33% menší oproti procesoru použitom v pôvodnom Xbox One, ktorý bol vytvorený 28 nm výrobným procesom. Nový procesor je okrem toho aj energeticky efektívnejší, čo v praxi znamená menšiu spotrebu a jednoduchšie chladenie. Aj na základe tejto zmeny tak mohlo dôjsť k celkovému zmenšeniu konzoly. Na zmenšení sa ďalej podpísalo aj to, že bol odstránený port pre senzor Kinect. Použitý tak mohol byť menší napájací zdroj a zjednodušený zadný panel konzoly.

xbox one s vnutro 2

Penello sa vyjadril aj k tomu, ako bola pridaná podpora pre streamovanie videa v 4K rozlíšení. Vyžadovalo to kombináciu viacerých komponentov. Ako prvé bol pridaný 4K HEVC dekóder, ktorý sa stará o efektívne spracovanie komprimovaného videa. Ďalšími krokom bolo vylepšenie video výstupov na štandardy HDMI 2.0 a HDCP 2.2. Viacero zmien bolo vykonaných aj na APU procesore tak, aby sa umožnilo bezproblémové prehrávanie videí pri vyšších prenosových rýchlostiach, ktoré vyžadujú formáty 4k UHD a HDR. Pridané boli bezpečnostné technológie pre prehrávanie chráneného obsahu a blokovanie nepovoleného kopírovania. Poslednou zmenou bolo pridanie optickej mechaniky s podporou formátu BD-UHD. Išlo pritom o fyzickú výmenu za novú mechaniku a nie len o firmvérové vylepšenie, ako špekulovali niektorí používatelia.

xbox one s vnutro

Vyšší výkon – áno alebo nie ?

Čo sa týka výkonnostnej stránky, konzola Xbox One S je na tom v porovnaní so starším modelom skutočne o čosi lepšie. Jedinou zmenou je ale vyšší takt grafického čipu. Penello uvádza, že pri návrhu vynoveného modelu došlo k rozhodnutiu zvýšiť frekvenciu grafického čipu z pôvodných 853 MHz na nových 913 MHz. Vďaka tejto zmene sa herný vývojári pri vytváraní titulov s podporou HDR nestretnú s problémami po stránke výkonu. Celkový rozdiel vo výkone sa na základe testov vykonaných Microsoftom pohybuje niekde na úrovni 6%. Oficiálne to teda znamená, že hry využívajúce dynamické rozlíšenie alebo odomknutú snímkovú frekvenciu získajú drobné zlepšenie výkonu. Kvôli tomu, že zmena má byť citeľná len v minimálnom počte herných titulov, sa Microsoft rozhodol pri predaji vyšší výkon neuvádzať.

Realita je taká, že hoci konzola skutočne má vyšší výpočtový výkon, v existujúcich hrách sa to neprejavuje priamo úmerne. Testy ukazujú, že k zlepšeniu skutočne dochádza, no to sa mení v závislosti od hry a toho, čo konkrétne sa v nich v danom momente odohráva.  V tituloch, ktoré majú snímkovú frekvenciu uzamknutú na 30 fps je minimalizovaný počet situácií, kedy konzola nedokáže túto hranicu dosiahnuť. Teda, tam kde v prípade Xbox One snímková frekvencia klesala na 26-29 fps má Xbox One S stabilných 30 fps.  K tomu dochádzalo hlavne vtedy, keď sa hráč ocitol v prostredí, kde sa vykresľuje obrovské množstvo detailov a tak nejde o situáciu, ktorá by sa ťahala celou hrou.

1920x-1 TR

Na druhej strane, v hrách s odomknutou snímkovou frekvenciou v niektorých prípadoch dochádzalo k chvíľkovému zlepšeniu až o 7-9 fps.

1920x-1

V praxi je ale nepravdepodobné že si hráči všimnú väčšie zlepšenie, nie to ešte konkrétne scény, kedy k nemu dôjde. Aby sme to uzavreli, pri najhoršom má Xbox One S rovnaký výkon ako starší model, pri najlepšom dosahuje chvíľkové zlepšenie na úrovni 11%. Síce to nie je najhoršie, no nejde o nič svetoborné a plne sa tak dá pochopiť rozhodnutie Microsoftu vyšší výkon neuvádzať ako jednu z výhod oproti staršiemu modelu.

Ako vyzerá Xbox One S vo vnútri?         

Zaujíma vás, ako vyzerá vnútro konzoly Xbox One S? Tak si pozrite toto video, ktoré zachytáva jej rozoberanie. Microsoft to zvládol skutočne dobre a komponenty naukladal bližšie k sebe. Všetky sú pritom pekne označené. Zmenšiť a zabudovať zdroj bolo možné aj kvôli odstráneniu konektoru pre senzor Kinect. Ten je teraz možné pripojiť len cez špeciálny adaptér. Väčšine používateľov to ale rozhodne vadiť nebude.

Xbox One S je u nás už v predaji

Konzola Xbox One S 2 TB je dostupná v limitovanom počte vo vybraných krajinách, vrátane Slovenska, za 399 eur od 2. augusta. Pre tých, ktorí sa obzerajú po konzole s menším pevným diskom, bude k dispozícii aj verzia s 1 TB za 349 eur a 500 GB za 299 eur. Termín, kedy sa dostanú do predaja ale zatiaľ nie je známy.

Zdroj: Eurogamer, iFixit, Youtube

03.08.2016

+