MojWindows

Výskumníci z oddelenia Microsoft Research v spolupráci s MIT pracujú na zaujímavom projekte s názvom DuoSkin. Jeho úlohou je vytvoriť špeciálne funkčné rozhranie na ovládanie rôznych zariadení. Jedinečné je tým, že môže byť umiestnené na pokožke vo forme dočasného tetovania.

Projekt bude síce oficiálne predstavený až v septembri, no už teraz bolo zverejnených niekoľko podrobností a ukážok. DuoSkin umožňuje pokožku premeniť na touchpad, ovládať zariadenia ako smartfóny, meniť svoju farbu na základe teploty alebo v sebe uchovávať informácie. Prakticky môže slúžiť ako komunikačné zariadenie vo forme NFC tagu. Týmto spôsobom je možné dáta čítať priamo z pokožky nositeľa tetovania.

Takéto tetovanie tak má širokú škálu využití. Od ovládania inteligentných zariadení, cez módne výstrelky až po zdravotníctvo. Pre pokožku nie je škodlivé a nanáša sa rovnako ako bežné dočasné tetovanie. Tetovanie DuoSkin je podľa určenia vytvorené z pozlátka, NFC čipu a termochromickej vrstvy. Obvod je pritom možné navrhnúť prakticky v akomkoľvek grafickom editore vrátane tých úplne jednoduchých ako Skicár.

Zdroj: TheVerge

15.08.2016

+