MojWindows

Intel je spoločnosť, ktorá dáva život cloudu a miliardám inteligentných zariadení, ktoré každodenne generujú milióny terabajtov užitočných dát. Schopnosť analyzovať takéto množstvo dát je preto obrovskou výzvou. Veľkým pomocníkom v tejto oblasti je umelá inteligencia.

Umelú inteligenciu môžeme nájsť všade naokolo

Umelú inteligenciu môžeme nájsť v prvkoch ako premena reči na text, označovanie fotografií, odhaľovanie podvodov alebo v precíznej medicíne, či dokonca v čoraz populárnejších autonómnych autách. Umelá inteligencia pomocou pokročilých výpočtových metód mení aj spôsoby, akými funguje biznis a angažovanie sa ľudí vo svete. Aktuálne sa najviac rozširuje cez strojové učenie a práve v tejto oblasti má čo povedať aj spoločnosť Intel.

Jej procesory totiž poháňajú viac ako 97% serverov využívaných na podporu pracovných záťaží strojového učenia. Svoju pozíciu si samozrejme plánuje udržať a preto sa aktívne venuje inováciám. Dôkazom toho je aj nedávno uvedený procesor Intel Xeon Phi, ktorý prináša škálovateľný výkon potrebný pri tréningu hĺbkového učenia. Aj prostredníctvom neho chce Intel pomôcť v ďalšom rozširovaní umelej inteligencie.

Portfólio Intel AI sa rozširuje o systémy Nervana

Aj v oblasti umelej inteligencie úspech závisí na tom mať čo najvyšší výkon pri najnižších celkových vlastníckych nákladoch. Intel sa v tejto oblasti chce zlepšiť prevzatím spoločnosti Nervana Systems, ktorá patrí medzi špičku v hĺbkovom učení. Za ostatné roky sa jej totiž podarilo vytvoriť úplne optimalizovaný softvér a hardvér pre hĺbkové učenie.

Získaním jej duševného vlastníctva a expertíz sa rozšíria schopnosti spoločnosti Intel. Medzi prvé plánované kroky má patriť optimalizovanie knižnice Intel Math Kernel Library a jej následná integrácia do priemyselných štandardných rámcov. Zlepšenia sa však majú prejaviť aj na znížení celkových nákladov na prevádzku pri procesoroch Intel Xeon a Intel Xeon Phi, ako aj na zvýšení výkonu pri hĺbkovom učení.

IntelNervana-1471019834067

17.08.2016

+