MojWindows

Spoločnosť Intel oznámila, že sa bude vo väčšej miere angažovať v oblasti autonómnych vozidiel. Jedným z prvých krokov v tomto smere je nadviazanie partnerstva s BMW Group a Mobileye. Spoločne tak budú pracovať na vozidle BMW iNext. Jeho masová výroba má začať v roku 2021, no prvý prototyp s častou autonómnych prvkov by sme mali vidieť už tento rok.

Autonómna prevádzka vyžaduje masívne dáta

Vozidlo iNext má byť schopné jazdy bez potreby akéhokoľvek zásahu zo strany ľudskej posádky. Pre takúto prevádzku je potrebné zbierať a v reálnom čase vyhodnocovať obrovské množstvo dát zo senzorov, kamier, radarov a lidarov a ďalších prvkov. Ide o veci ako neustále vyhodnocovanie okolia a situácie, zistenie potrebnej obchádzky, rýchle identifikovanie možností ako uhnutie, brzdenie alebo otočenie, všetky tie veci, ktoré robí ľudský šofér. Autopilot vo vozidle tak musí byť schopný správne reagovať pri vzniku nečakaných situácii na cestách.

iNext

Intel ponúkne procesory, bezpečnostné nástroje a spracovanie dát

A práve tu do hry vstupuje Intel so svojimi procesormi a technológiami pre internet vecí. Okrem toho, že bude analyzovať potrebné dáta, pomôcť môže aj s ich zabezpečením. Nemalé zdroje navyše investuje aj do nástrojov pre strojové učenie, ako aj do výpočtovej techniky použiteľnej v automobiloch. Už dnes máme možnosť vidieť autopilota vo vozidlách Tesla a svoje autonómne vozidlá roky testuje aj Google. Je tak len logické, že aj ďalšie spoločnosti sa začínajú orientovať na tento smer. Inteligentné samoriadiace systémy stále majú svoje medzery a preto je otázne, ako sa so situáciou popasuje sformovaná trojka.

08.07.2016

+