MojWindows

Microsoft ešte koncom marca oznámil, že prehodnotil svoje predošlé stanovisko, a predsa len vytvorí univerzálnu aplikáciu Skype pre Windows 10. Dostupná by mala byť počas leta, pravdepodobne po príchode veľkej aktualizácie Anniversary Update, kedy nahradí súčasnú integráciu do Správ. Práce na nej sú tak v plnom prúde a vďaka členom vývojárskej komunity si Insideri môžu nové verzie vyskúšať ešte pred ich oficiálnym zverejnením aj na smartfónoch.

Na vývojárskom fóre XDA sú pravidelne zverejňované inštalačné súbory, ktoré si môže ktokoľvek slobodne stiahnuť. Aktuálne je tam dostupná UWP aplikácia Skype vo verzii 11.6.72. Univerzálna verzia Skype má prepracovaný vzhľad a animácie, ktorými viac zapadá do prostredia „desiatky“, pričom jej nechýba ani všemožná integrácia so systémom. Nakoľko ide o aplikáciu, ktorá nie je dostupná oficiálnou cestou, inštalácia neprebieha priamočiaro cez Windows Store. Aplikácia navyše môže obsahovať viacero chýb. V prípade, že ju chcete vyskúšať, nemusíte sa ale obávať žiadneho krkolomného inštalačného procesu. Treba však upozorniť, že funguje len na takzvaných Redstone verziách systému. Ide o buildy, ktoré nesú číselné označenie vyššie ako 10586, teda 11xxx.

Ako postupovať v prípade, že si aplikáciu chcem vyskúšať?

  • V nastaveniach systému treba zapnúť Režim vývojára. Nájdeme ho v Nastavenia -> Aktualizácie a zabezpečenia -> Pre vývojárov.
  • Z XDA fóra si stiahneme inštalačný balík buď priamo cez smartfón, alebo cez počítač s tým, že si ho do smartfónu presunieme.
  • Spustíme ho a potvrdíme inštaláciu.
  • Počkáme, kým inštalácia prebehne. Môže to trvať aj niekoľko minút. Počas inštalácie sa na smartfónoch nezobrazuje žiaden indikátor stavu inštalačného procesu, pretože to prebieha na pozadí.
  • Po úspešnej inštalácii sa medzi aplikáciami zobrazí Skype Preview.
  • Odinštalovanie funguje rovnako, ako pri ktorejkoľvek inej aplikácii.

skype-preview-w10m-2

Pokiaľ sa pustíte do inštalácie a skúšania aplikácie, podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch.

Zdroj: WindowsCentral

15.06.2016

+