MojWindows

Výskumníci na Kalifornskej univerzite v Davise vytvorili svetový unikát – mikročip pozostávajúci z tisícky nezávislých programovateľných procesorov nesúci označenie KiloCore. Celkovo je zložený zo 621 miliónov tranzistorov a okrem toho sa vyznačuje energetickou efektivitou a maximálnym výpočtovým výkonom 1,78 triliónov inštrukcií za sekundu.

Tisícka procesorov dokáže dosiahnuť výpočtový výkon 115 miliárd inštrukcií za sekundu pri spotrebe 0.7 Wattov. To znamená, že čip by zvládala napájať jedna tužková batéria. Ide tak o 100 násobne vyššiu efektivitu v porovnaní s modernými procesormi v notebookoch.

Predstavený bol na vedeckom sympóziu v Honolulu. Každý z použitých procesor môže pracovať úplne samostatne, pričom ostatné jadrá, ktoré nie sú využívané sa automaticky vypnú. Tým sa dramaticky znižuje spotreba elektrickej energie. Jednotlivé procesory majú priemerný výkon 1,78 Ghz a boli vyrobené spoločnosťou IBM s použitím 32 nanometrového procesu. Spracovávané dáta si medzi sebou môžu prenášať priamo, čo eliminuje riziko zníženia výkonu ku ktorému dochádza pri používaní zdieľanej pamäte.

Uplatnenie nájde pri bezdrôtovom kódovaní a dekódovaní, spracovávaní videa, šifrovaní a ďalších úlohách, kde sa vyžaduje paralelné spracovávanie masívneho dátového objemu.

Zdroj: UCD

20.06.2016

+