MojWindows

Maličký čip s názvom Curie je možné pripojiť na športové náradie, bicykle, motorky alebo priamo na telo športovcov. V reálnom čase zaznamenáva a následne prenáša množstvo dát potrebných na analýzu športového výkonu. Intel ho prezentoval začiatkom roka, no v spolupráci s firmou Red Bull ho už aktívne používa počas súťaží v extrémnych športoch. V budúcnosti by svoje uplatnenie pritom mohol nájsť nie len v profesionálnom športe, ale aj v amatérskej sfére.

Intel Curie

Jedným z praktických možností jeho používania je podrobná analýza výkonov a následná úprava tréningového režimu športovcov. Napríklad pôjde o umiestnenie čipu do bežcových topánok počas prípravy. Ten potom na základe zozbieraných údajov vo svojom tréningu ľahšie odhalí problémy. V prípade snowboardistov zase ide o zbieranie údajov o rýchlosti, výške skokov, preskočenej vzdialenosti, alebo dokonca o počte vykonaných obratov. Ďalším využitím, ktoré používa zbierané údaje, je použitie v rámci prenosov športových podujatí. Počas nich sú divákom pri konkrétnych športovcoch alebo výkonoch zobrazované rôzne zaujímavé štatistiky. Dáta sú v reálnom čase zasielané do servera, ktorý ich premení na relevantné a zrozumiteľné informácie.

Intel Curie

Aktuálne Intel svoje čipy nasadí do sveta letných športov. Najbližšie k tomu dôjde počas podujatia X-Fighters 2016 v Madride. Tu jazdcov vybaví miniatúrnymi zariadeniami s čipmi Intel Curie. Fanúšikovia, ale aj samotní súťažiaci sa tak okamžite dozvedia do akej výšky športovci vyskočili, akou rýchlosťou sa odpútali od rampy, a ako dlho trávili čas odpútaní od svojej motorky. Akcia Red Bull X-Fighters bude naživo premietaná 24. júna o 22. hodine na Red Bull TV.

23.06.2016

+