MojWindows

Niet pochýb o tom, že nás technológie dokážu ohromiť úžasnými schopnosťami – okuliare pre virtuálnu realitu, autá bez vodiča, či inteligentné chladničky predstavujú len zlomok z inovácií. No zatiaľ čo sa tempo inovácií zrýchľuje, Európania stále bojujú s neustále sa rozvíjajúcou technologickou terminológiou. Vyplýva to z nového prieskumu spoločnosti Samsung Electronics. Ten odhaľuje fakt, že hoci nadšenie ohľadom technológií rastie, výrobcovia čelia rastúcemu riziku, že užívatelia zmätení odbornou terminológiou prestanú rozumieť novým produktom, resp. nebudú rozumieť tomu, čo im vlastne prinášajú.

Európania vítajú digitálnu revolúciu ako nikdy predtým, pričom 52 % ľudí tvrdí, že využíva technológie oveľa viac ako pred dvoma rokmi. 13 % dokonca pripúšťa, že bez nich nemôže žiť. Viac ako polovica z 10 000 opýtaných ľudí naprieč Európou je nadšená najnovšími inováciami, ako sú cloud alebo Internet vecí, ale takmer tri štvrtiny (72 %) priznali, že často len predstierajú, že vedia, čo najnovšie „tech-termíny“ naozaj znamenajú.

Najužitočnejšie aplikácie

Výskum tiež odhalil aplikácie, ktoré Európania považujú za najužitočnejšie. S celými 66 % to vyhrali aplikácie s rôznymi typmi máp, tieto aplikácie podľa Európanov skutočne uľahčujú život. Nasledujú ich aplikácie o počasí (56 %) a mobilné fotoaparáty (51 %).

Takmer štvrtina ľudí (23 %) uviedla, že mätúca terminológia ich odrádza od toho, aby využívali plný potenciál svojho zariadenia. Celých 43 % uvádza, že vlastní aspoň jeden produkt, ktorý je z hľadiska technológií pokročilejší, než potrebujú. Viac ako desatina respondentov cíti, že technológia už prerástla hranice ich chápania.

Európania milujú emotikony

Vedľa technologickej terminológie sa mení aj spôsob medziľudskej komunikácie v digitálnom prostredí. Aktuálne víťazí vizuálna forma, teda emotikony. Tie v súčasnosti hrajú rolu takmer nového medzinárodného jazyka, avšak štúdia ukazuje, že veľa ľudí týmto znakom len ťažko rozumie. Národom, ktorý emotikonom rozumie najmenej, sú podľa výskumu Rumuni – 27 % ich pozná menej, než tvrdí, hneď v závese sú Taliani s 26 %. Oproti tomu svoje znalosti významu emotikonov preceňuje iba 5 % Bulharov.

Päť najčastejšie zle pochopených termínov:

1. Cloud: Služby, ktoré neviditeľne ukladajú súbory a priečinky v prostredí internetu namiesto toho, aby ste ich mali uložené vo svojom zariadení. Keď ste pripojení k internetu, môžete sledovať programy z Netflixu, alebo si kdekoľvek prečítať poštu z Gmailu.

2. Streaming: Počúvanie hudby alebo sledovanie filmu, kedykoľvek chcete.

3. Internet vecí: Jednoduchá sieť prepojených zariadení, ktorá umožňuje spoluprácu medzi smartfónom, chladničkou a práčkou, a tým nám uľahčuje život.

4. Optické vlákno: Optické vlákna sú výkonnejšími verziami telefónneho kábla. Môžu byť použité na prenos kódovanej informácie prostredníctvom svetelného lúča v sklenenej alebo plastovej trubici. Každé vlákno je desaťkrát tenšie ako ľudský vlas, ale dokáže preniesť dáta, ktoré zodpovedajú 25 000 telefónnych hovorov.

5. Emotikony: Použili ste niekedy v textovej správe smajlíka? Emotikony pochádzajú z Japonska a sú to malé obrázky alebo znaky, ktoré sa využívajú na vyjadrenie pocitu alebo myšlienky.

Infografika_Samsung

06.06.2016

+