MojWindows

ThinkPad WiGig Dock je bezdrôtová dokovacia stanica od spoločnosti Lenovo, ktorú sme mali tú možnosť v našej redakcii otestovať súčasne s notebookom X1 Carbon. Ide o príslušenstvo, ktoré má za úlohu prepojiť váš notebook s monitorom, klávesnicou, myškou, reproduktormi, či tlačiarňou. Dock je vysoko rýchlostný, takže sa  prenos obrazu z externého monitoru, či prenos dát z externého pevného disku nepredstavuje pre WiGig Dock žiadnu prekážku.

Vzhľad

Ide o malú čiernu krabičku s rozmermi 85 mm x 85 mm x 85 mm s protišmykovou podstavou vážiacu 390 g. Na vrchnej stene sa nachádza tlačidlo zapnutia/vypnutia. Na zadnej stene sa nachádza väčšina portov spolu s chladením a na ľavej stene zvyšok rozhraní. Porty sú taktiež logicky rozmiestnené, kde USB 3.0 sú na jednej stene samostatne a ostatné USB 2.0 porty pre klávesnicu a myš sa nachádzajú vedľa seba na zadnej stene spolu s HDMI, DisplayPortom, Ethernet vstupom, 3.5 mm audio jackom, portom pre sieťový adaptér a zvyšným USB 3.0 portom, cez ktorý je možné nabíjať napr. smartfón.

Lenovo_X1_Carbon-7

Lenovo_X1_Carbon-6

Lenovo_X1_Carbon-5

Porty

  • Display port
  • HDMI
  • 3 × USB 3.0
  • 2 × USB 2.0
  • Gigabit Ethernet
  • Audio combo jack

Kompatibilné zariadenia ThinkPad

Keďže ide o relatívne nové príslušenstvo, kompatibilných zariadení existuje zatiaľ len zopár. V budúcnosti sa však táto rodina určite rozrastie.

  • X1 Carbon 4. generácie
  • X1 Yoga
  • Yoga 260
  • T460
  • T460s

Test a dosah

Lenovo_X1_Carbon-4

Ako sme už spomínali, ThinkPad WiGig Dock sme mali tú možnosť testovať zároveň s notebookom X1 Carbon, ktorý je s touto dokovacou stanicou kompatibilný. Hneď po zapojení stanice do elektriny a jej zapnutí sa automatický spárovala s notebookom. Mohli sme do nej teda zapojiť monitor, klávesnicu, myš, či externý pevný disk.

Lenovo_X1_Carbon-8

Vyskúšali sme všetko a musíme konštatovať spokojnosť. Pre zaujímavosť sme z externého pevného disku kopírovali veľké súbory a prehrávali rôzne filmy. Všetko prebehlo bez problémov v podobe sekania, či pomalej prenosovej rýchlosti. Niekto by sa ale zamyslel nad tým, či je takýto prenos dát bezpečný. Lenovo myslelo aj na tento fakt. Implementovalo šifrovanie dát, ktoré zabraňuje narušeniu bezpečnosti pri ich prenose medzi dokovacou stanicou a notebookom.

Taktiež sme sa pozreli na zúbok maximálnej možnej vzdialenosti medzi notebookom a WiGig Dockom. Po prekročení hranice 30. centimetrov dokovacia stanica začína seriózne strácať spojenie s notebookom. Pokiaľ sa teda rozhodnete pre kúpu tohto príslušenstva, berte na vedomie, že ho musíte uložiť na jeden stôl spolu s notebookom a nie do väčšej vzdialenosti ako 3o cm. V opačnom prípade si zarobíte na problém.

Záver

ThinkPad WiGig Dock určite používateľovi pomôže a odbremení ho od zapájania množstva káblov do notebooku. Takto si ich môže zapojiť do malého zariadenia mimo notebook a lepšie si tak usporiadať príslušenstvo na stole. Potom tu však je cena, ktorá nie je najprívetivejšia. Zvykli sme si ale, že príslušenstvo niečo stojí a obzvlášť také, ktoré je kompatibilné len z niekoľkými notebookmi od spoločnosti Lenovo. Cena tejto dokovacej stanice sa na slovenskom trhu pohybuje okolo 320 €, za ktoré si človek dokáže kúpiť notebook, či lepší smartfón. Každopádne si myslíme, že Lenovo sa s podobným príslušenstvom uberá dobrou cestou a časom možno aj spustí z ceny

 

09.05.2016

+