MojWindows

Microsoft v spolupráci s Facebookom pracujú na novom projekt nazvanom MAREA. Pod touto skromnou skratkou sa skrýva technicky a časovo náročné vybudovanie viac ako 6600 kilometrov dlhého internetového kábla s obrovskou prenosovou kapacitou, ktorý bude umiestnený naprieč Atlantickým oceánom. Ako prvé bude prepájať Spojené Štáty s Európou, konkrétne mestá Severná Virgínia a Bilbao. Podmorské pripojenie bude podľa plánov schopné prenášať až 160 terabitov dát za jedinú sekundu, čím sa stane najrýchlejším káblom vedúcim cez Atlantický oceán.

MAREA

Spolupracujúci giganti si ako pomocníka najali spoločnosť Telxius, ktorá má kábel spravovať a pripojenia postupne rozšíriť do ďalších miest Európy, odkiaľ ďalej prepojí Afriku, Blízky Východ a Áziu. Výstavba má začať ešte v auguste tohto roka a jej plánované ukončenie je stanovené na október 2017. Microsoft sa nechal počuť, že týmto spôsobom chce zvýšiť spoľahlivosť a znížiť odozvu pripojení pri používaní cloudových služieb, ktoré ponúka. Zároveň ide aj o ďalší krok v budovaní internetovej infraštruktúry ďalšej generácie.

Hlavným cieľom obidvoch investorov je pomôcť si pri rýchlom prenášaní väčšieho množstva informácií do datacentier po celom svete. Obidve spoločnosti totiž spravujú masívne výpočtové operácie založené na cloude, pričom nároky neustále narastajú. Sociálna sieť Facebook má už teraz viac ako 1,65 miliardy používateľov a neustále rastúci počet ľudí využíva služby Bing, Office 365, Skype, Xbox Live a Microsoft Azure.

MAREA-Cable

Zdroj: Microsoft

31.05.2016

+