MojWindows

Spoločnosť Lenovo nedávno na Slovensku predstavila množstvo nových notebookov a jedným z nich bol aj X1 Carbon. Ide o špičkové high-end zariadenie, ktoré sa môže pochváliť najnovším hardvérom, nízkou hmotnosťou a tenkými rozmermi. Okrem toho je jeho šasi vyrobené z uhlíkových vlákien, ktoré sa používajú pri výrobe satelitov, čo sa len tak nevidí. Tým ide o najodolnejšie ThinkPad zariadenie aké kedy Lenovo vyrobilo. Poďme sa teda pozrieť ako sa mu darilo v našej redakcii.

Konštrukcia | Odolné uhlíkové vlákno

Ako sme už v úvode spomenuli, X1 Carbon je vyrobený z odolného uhlíkového vlákna, ktoré mu dodáva veľkú odolnosť voči poškodeniu a taktiež do veľkej miery prispieva k zníženiu jeho hmotnosti. Okrem toho disponuje aj vodeodolnou klávesnicou, čo je ale v podstate podpis každého ThinkPad zariadenia. Telo notebooku je veľmi precízne zostavené dohromady. Nič iné sa ani nedalo čakať, keďže ide o jeden z najdrahších ultrabookov, ktoré Lenovo vo svojom portfóliu ponúka.

Lenovo_X1_Carbon-1

Porty sú na zariadení rovnomerne rozložené na oboch hranách. Na ľavej nájdeme port pre sieťový adaptér spolu s OneLink+, Mini DisplayPortom a USB 3.0. Na pravej hrane je to zase HDMI a 2x USB 3.0. Na zadnej hrane dokonca nájdeme zásuvku pre microSD kartu a SIM kartu. X1 Carbon síce nedisponuje Ethernet portom, no v balení spolu s notebookom sa nachádza aj redukcia pre tento prípad pokiaľ je na blízku len klasické sieťové pripojenie bez Wi-Fi.

Lenovo_X1_Carbon-11

X1-carbon-1

Veľmi pozitívne hodnotíme touchpad zariadenia, ktorý patrí medzi najlepšie s akými sme sa na trhu stretli. Je to hlavne pre jeho povrchové spracovanie, ktoré je veľmi príjemné na dotyk. Reakcie sú presné a pri stlačení touchpad nevydáva žiadne nepríjemné zvuky. O klávesnici môžeme povedať to isté, pretože je veľmi dobre zasadená do tela notebooku a vzhľadom na to, že ide o 14 palcový notebook sú klávesy od seba dostatočne oddelené, čo zaručuje najvyšší komfort pri písaní.

Lenovo_X1_Carbon-15

Displej na nami testovanom modeli mal rozlíšenie 2560 x 1440 bodov a bol v matnom prevedení. IPS technológia len znásobila veľmi dobré pozorovacie uhly, a to najmä pri 180 stupňovom vyklopení obrazovky. Chladenie je umiestnené do zadnej časti zariadenia a odviedlo veľmi dobrú robotu najmä pri maximálnom zaťažení zariadenia, pri ktorom používateľ nepocíti žiadne zahrievanie pod svojimi rukami.

Lenovo_X1_Carbon-17

Nakoniec na profesionálnom zariadení nesmie chýbať čítačka odtlačkov prstov, ktorá reagovala excelentne do 1 sekundy po priložení prsta na jej plochu. Naše dojmy z konštrukcie tejto nádhery? Jedným slovom – perfekcionizmus.

X1-carbon-2

Displej | WQHD matné prevedenie

Lenovo X1 Carbon štvrtej generácie v prípade testovacieho modelu disponoval 14-palcovým WGHD (2560 x 1440 px) IPS displejom, ktorý bol v matnom prevedení ako sa na profesionálny notebook patrí. Farebná hĺbka a pozorovacie uhly nás ohromili. Z akéhokoľvek uhla sme sa na obraz pozreli, vyzeral rovnako. Je to zásluha IPS technológie a matného prevedenia. Jas bol dostatočný a už pri jeho nižšom nastavení bohate postačoval na kancelárske používanie. Pri pozeraní filmov sme si jas zvýšili, aby vynikli všetky farby naplno. Displeju teda nemôžeme nič vytknúť.

Lenovo_X1_Carbon-2

Výkon | Zvládne aj náročnejšiu hru

Lenovo X1 Carbon poháňa v prípade testovacieho modelu najnovší 2-jadrový procesor Intel Core i7 Skylake s pracovnou frekvenciou 2.5 GHz, ktorému sekunduje 16 GB operačná pamäť RAM a integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 520. Interné úložisko má veľkosť 256 GB SSD a operačným systémom je Windows 7 Professional s možnosťou bezplatnej aktualizácie na Windows 10.

X1-carbon-3

Tieto parametre sú viac než dostačujúce na klasické kancelárske používanie. Notebook bez problémov zvládne multitasking a pripojenie na externý monitor. Zvládne dokonca 2 externé obrazovky naraz pomocou pripojenia cez bezdrôtový WiGig dock, ktorý si zákazník môže dokúpiť ako príslušenstvo.

powermanager1

Výkon sa dá regulovať pomocou aplikácie Power Manager, ktorá je súčasťou ThinkPad aplikácií. Tu si totiž používateľ môže nastaviť výkon od úsporného určeného na cesty, cez klasický kancelársky až po ten určený pre maximálne zaťaženie s aktiváciou funkcie Lenovo Turbo Boost+, ktorá aktivuje najvyššiu frekvenciu na procesore.

powermanager2

Na zariadení sme vyskúšali aj zopár herných titulov ako Heroes of the Storm, či Overwatch. X1 Carbon si s nimi hravo poradil síce na nižších detailoch, no bez akéhokoľvek sekania. Lenovo X1 Carbon je samozrejme určený pre profesionálov, ktorý využívajú svoje zariadenie v kanceláriách na množstvo úkonov. Pomocou rôzneho príslušenstva ho vedia pretransformovať na plnohodnotnú pracovnú stanicu, ktorá sa dokáže pripojiť na viac monitorov, externú klávesnicu a myš.  Zároveň pre jeho tenké rozmery a hmotnosť 1.17 kg je ľahko prenositeľný, pri čom si zachová svoj výkon aj na cestách. To z neho robí jeden z najlepších notebookov na trhu.

Batéria | Excelentná výdrž

Lenovo X1 Carbon disponuje jednou z najlepších batérii na trhu. Jej výdrž si používateľ vie prispôsobiť v aplikácii Power Manager, ktorú sme spomínali už vyššie. Batériu sme otestovali z dvoch hľadísk. Prvé bolo zamerané na bežné používanie a multitasking, kde sme mali po celý čas spustenú Wi-Fi, počúvali sme hudbu, surfovali po internete a pozerali filmy. Mali sme pri tom nastavený nižší jas a zhruba tretinový výkon. V tomto prípade sa výdrž vyšplhala na zhruba 8 hodín, čo je obdivuhodné.

powermanager3

V druhom prípade sme X1 Carbon vystavili tomu najväčšej záťaží, kde sme nastavili High performance a dokonca sme zapli aj Turbo Boost na procesore. Tu zariadenie bez šťavy vydržalo necelé 2 hodiny, čo je tiež fajn. S výdržou batérie sme teda boli viac než spokojní. Samozrejme každý používateľ si môže nastaviť svoje vlastné parametre výdrže a kľudne môže dosiahnuť aj lepšie hodnoty ako my.

Multimédiá | Výborný obraz, priemerný zvuk

Ako sme už v kapitole o obrazovke spomínali, X1 Carbon má veľmi dobrý ostrý obraz, na ktorom si používateľ užije pozeranie filmov, či videí. Vďaka skvelým pozorovacím uhlom môžu naraz film pozerať aj niekoľkí ľudia bez toho, aby boli akýmkoľvek spôsobom ovplyvnení uhlom, z ktorého sa na obrazovku pozerajú. Pre overenie kvality sme si dovolili na notebooku pustiť aj animované video vzorky Big Buck Bunny vo Full HD a 4K rozlíšení. Obe nás utvrdili v predchádzajúcom tvrdení.

Zvuk však na druhej strane nie je taký perfektný. Je to v podstate Achilova päta tohto notebooku. Zvuková reprodukcia, ktorá vychádza z reproduktorov síce je čistá, no hlasitosť a stereo nie je zďaleka také dobré ako by si toto zariadenie zaslúžilo. Výrobca kľudne mohol osadiť X1 Carbon so zvukovou zostavou od firmy Bang & Olufsen alebo reproduktormi s technológiou Dolby audio. Tým pádom je zvuk len priemerný. Situáciu však zachráni Wigig dock, do ktorého je možné pripojiť externé reproduktory.

Hodnotenie

Lenovo_X1_Carbon-18

Lenovo X1 Carbon je bezpochyby jeden z najlepších notebookov na trhu. Jeho výkon v podobe najnovšieho hardvéru, rozmery a hmotnosť ultrabooku a odolnosť šasi z uhlíkového vlákna z neho robia univerzálne zariadenie, či už do kancelárie, domácnosti alebo na cesty. Výborný displej, klávesnica a touchpad dotvárajú celkový obraz o kvalitných komponentoch. Ďalším pozitívom je príslušenstvo v podobe rôznych redukcií rozhraní a taktiež bezdrôtového Wigig docku, ktorý premení X1 Carbon na plnohodnotnú pracovnú stanicu. Jediným negatívom je priemerná reprodukcia zvuku, ktorá sa nehodí do konceptu high-end notebooku. Dostávame sa teda už len k cene zariadenia, ktorá je v prípade testovacieho modelu nastavená na 2300 €. Na trhu sú dostupné aj lacnejšie verzie X1 Carbon. Nami testovaný model predstavuje druhú najvyššiu hardvérovú konfiguráciu.

Plusy

  • konštrukčné spracovanie z uhlíkového vlákna
  • WQHD matný displej
  • výkon
  • výdrž batérie
  • ThinkPad aplikácie

Mínusy

  • priemerná reprodukcia zvuku
09.05.2016

+