MojWindows

Cieľom projektu Gaia, ktorý bol spustený 9. decembra 2013, je lepšie pochopenie pôvodu a evolúcie kozmického priestoru, a to zaznamenávaním miliárd hviezd a vytváraním zatiaľ najpresnejšej trojrozmernej mapy Mliečnej dráhy. Vesmírna družica je umiestnená v bode, kde je od Zeme vzdialená približne 1,5 milióna kilometrov. Disponuje pritom snímačom, ktorý má rozlíšenie viac ako jednu miliardu pixelov. Umožňuje tak skúmať hviezdy vo vyššej kvalite ako to bolo kedykoľvek predtým a aj vďaka tomu pomáha určovať presnú vzdialenosť hviezd od našej slnečnej sústavy.

Takýto ambiciózny projekt samozrejme vyžaduje technológiu na presnú a bezchybnú správu obrovského objemu informácií. Európska vesmírna agentúra obnovila svoju zmluvu so spoločnosťou Lenovo a pri spracúvaní veľkoobjemových dát, vygenerovaných v rámci projektu Gaia tak využíva jej riešenia NeXtScale System. Ide o výkonné serveri nasadzované hlavne v datacentrách, kde je uchovávané a spracovávané obrovské množstvo rôznych dát.

Lenovo spolupracuje s Európskym vesmírnym astronomickým centrom ESA – konkrétne na misii Gaia – od roku 2011. Vedcom uľahčuje spracúvanie vedeckých údajov vygenerovaných počas tejto misie. Konečné množstvo dát projektu Gaia presiahne podľa odhadov jeden petabyte (milión gigabytov). Spracovanie všetkých údajov nejakú dobu potrvá a požadovaná 3D mapa Mliečnej dráhy by mala byť hotová približne o tri roky.

Gaia

Zdroj: TS, ESA

18.05.2016

+