MojWindows

Do finále celosvetovej súťaže Intel ISEF sa prebojovala aj dvojica mladých vedcov zo Slovenska. Už o pár dní vycestujú do amerického Phoenixu, kde ich projekty zhodnotí porota zložená z mnohých nositeľov Nobelovej ceny a rešpektovaných vedeckých kapacít. Vo finále sa postavia proti viac ako 1300 projektom z celého sveta. To, ako uspejú sa dozvieme v piatok 13. mája, kedy spoznáme víťazov v 22 vedeckých kategóriách, ako aj absolútneho víťaza, ktorý získa cenu Gordona Moora ocenenú sumou 75.000 dolárov. Finalisti Intel ISEF budú môcť získať ceny v celkovej hodnote až 4 milióny USD. Viac informácií o Intel ISEF nájdete na tejto adrese, pričom tohtoročné finále sa uskutoční od 8. do 13. mája 2016 v americkom Phoenixe.

„Teší nás, že aj tento rok budú môcť dvaja finalisti zo Slovenska zažiť podujatie, ktoré samotní účastníci prirovnávajú k filmovým Oscarom. Sem sa totiž naozaj dostanú iba tí najlepší z najlepších. Národné a regionálne súťaže sem vyberajú finalistov spomedzi viac ako siedmych miliónov súťažiacich z celého sveta,“ hovorí Pavel Svoboda, manažér spoločnosti Intel, ktorý je za Intel ISEF u nás zodpovedný.

DSC_5387

Súťaž, ktorá je považovaná za „olympiádu vedeckých talentov“, od roku 1950 organizuje Spoločnosť pre vedu a verejnosť. Od roku 1997 navyše prebieha s podporou spoločnosti Intel. Tento rok sa budú snažiť zaujať Ivan Grega z Evanjelického gymnázia Jana Amosa Komenského v Košiciach s projektomMagnetické nanočastice a ich využitie v biomedicínskych aplikáciách“ Jana Čorňáková z Gymnázia a ZŠ sv.Mikuláša v Prešove s projektom Potenciálne využitie sekundárnych rastlinných metabolitov v ochrane rastlín proti parazitom.“

Len pre pripomenutie, počas minuloročného Intel ISEF 2015 bolo Slovensko reprezentované štvoricou nadaných študentov, ktorí si odniesli nasledujúce ocenenia. Projekt Martina Holického z Bratislavy o domácej diagnostike chronického ochorenia obličiek získal tretie miesto s cenou 1000 dolárov v kategórii zabudovaných systémov a projekt mapovania a orientácie v 3D priestore Daniela Zvaru zo Žiliny získal tretie miesto s cenou 1000 dolárov v kategórii systémových aplikáciách a dokonca aj jedno špeciálne ocenenieštvrté miesto s cenou 500 dolárov udeľované SPIE, medzinárodnou spoločnosťou pre optiku a fotóny.

03.05.2016

+