MojWindows

Skladacia klávesnica Microsoft Universal Foldable Keyboard stavia na svojej kompaktnosti a vysokej prenosnosti. Preto výborne zapadá do konceptu mobilnej kancelárie a môže tak predstavovať dokonalého spoločníka na cesty, pokiaľ často pracujete so smartfónom alebo tabletom. Oproti softvérovej klávesnici na nej môžete pohodlnejšie a rýchlejšie písať dlhšie texty.

Zložená klávesnica má rozmery 148 x 125 x 5 mm, a tak síce nejde o klávesnicu do vrecka nohavíc, no do vrecka saka sa zmestí tak akurát, a v kabelke, či taške rozhodne nebude prekážať. Váži necelých 200 gramov a po rozložení sa jej dĺžka zväčší na 29,5 centimetrov. Klávesnicu je tak so sebou možné nosiť bez toho, aby prekážala svojou váhou alebo rozmermi.

Microsoft Universal Foldable Keyboard

Jemný povrch sivej farby na dotyk pripomína zamat a zabraňuje posúvaniu po povrchu, na ktorom pracujete. Spolu s klávesmi je navyše odolný voči vode. Ide však o ochranu proti menšiemu náhodnému poliatiu a nie o úplnú vodeodolnosť. Zložená klávesnica spolu pevne drží vďaka magnetom a tak sa nemusíte obávať jej náhodného otvorenia, ktoré by mohlo viesť k zbytočnému poškodeniu. Spracovanie je kvalitné a dizajn jednoduchý, no príjemný. Je badateľné, že inšpiráciou bola klávesnica Type Cover pre tablet Surface.

Microsoft Universal Foldable Keyboard

Klávesnica Microsoft Universal Foldable Keyboard sa pripája pomocou rozhrania Bluetooth a kompatibilná je so zariadeniami vybavenými systémom Windows, Windows Phone 8.1, Android a iOS. Naraz môže byť spárovaná s dvomi zariadeniami, medzi ktorými sa prepína pomocou kláves v ľavom rohu. Procesom párovania sprevádza infografika umiestnená v krabici od klávesnice.

Microsoft Universal Foldable Keyboard

Na zvolenie konkrétnej platformy slúži kláves v pravom hornom horu. Klávesnica sa zapína automaticky po roztvorení, čo signalizuje aj prebliknutie malej diódy. Tá istá dióda svojim rozsvietením počas používania informuje aj o nízkom stave batérie. Klávesy sú umiestnené do šiestich radov a rozdelené na dve polovice, medzi ktorými sa nachádza približne centimetrový predel. Práve vďaka tomu je klávesnicu možné skladať, navyše to nepôsobí príliš rušivo. Poteší prítomnosť multimediálnych kláves, ktoré nájdeme v prvom rade.

Microsoft Universal Foldable Keyboard

Pri prechode z klasickej klávesnice nejaký čas potrvá, kým si na používanie úplne zvyknete. Zo začiatku sa môžu napríklad objaviť častejšie preklepy. Po chvíľke cviku ale nerobí problém ani písanie dlhých textov. Klávesy majú nízky zdvih, výborne reagujú na každé stlačenie a práca s nim je nehlučná. Microsoft Universal Foldable Keyboard je na tom dobre aj po stránke ergonómie a ani jej celodenné používanie tak človeku nerobí problém.

Medzi drobné nedostatky klávesnice patrí nekonzistentná veľkosť kláves pri stredovom predele, čo niektorým ľudom môže prekážať. Konkrétne ide o klávesy T,G,H, N a 7. Potešilo by aj podsvietenie kláves, to by sa však okrem iného negatívne podpísalo na výdrži batérie. Pri používaní s počítačom chýba klávesový rad F1 až F12, no nakoľko je táto klávesnica určená primárne pre používanie s tabletom alebo smartfónom, nemožno to označiť ako jej nedostatok.

Microsoft Universal Foldable Keyboard

Klávesnica má integrovanú batériu, ktorá má podľa informácii výrobcu na jedno nabitie vydržať až tri mesiace prevádzky. Pri každodennom používaní v ráde niekoľkých hodín môžete očakávať o niečo nižšiu výdrž. Nabíjanie prebieha pomocou microUSB portu, ktorý je umiestnený v pravom hornom rohu klávesnice. Nabíjací kábel je pritom súčasťou balenia.

V obchodoch je k dispozícii klávesnica s anglickým alebo českým popisom znakov a jej cena začína na úrovni 72€. Spomínané verzie sa od seba mierne líšia aj umiestnením a veľkosťou niektorých kláves, no nejedná sa o extrémny rozdiel.

Plusy

  •  podpora viacerých platforiem
  •  výdrž batérie
  •  vodeodolnosť
  •  kompaktnosť

Mínusy

  • cena
  • rozdielna veľkosť kláves
17.04.2016

+