MojWindows

Video, ktoré zverejnila výskumná divízia Microsoft Research demonštruje prácu na technológii 3D Touch pre smartfóny, podobnú tej aká bola plánovaná pre dnes už zrušeného nástupcu Lumie 1020. Princíp technológie je ale rovnaký. Používateľovi do istej miery umožňuje pracovať s dotykovou obrazovkou bez toho, aby sa jej fyzicky dotýkal.

S použitím zabudovaných senzorov je schopná rozoznať,  akým spôsobom používateľ zariadenie drží v ruke, ako aj kde presne sa k obrazovke približujú jeho prsty. Toto využíva napríklad vysoko adaptívne rozhranie, ktoré je počas prehrávania videa skryté, no v momente, keď sa priblíži používateľova ruka, zobrazí sa.

V prípade, že zariadenie drží jednou rukou, ovládacie rozhranie sa prispôsobí tak, aby sa používalo čo najľahšie. Hoci ide o zaujímavú technológiu, treba poznamenať, že Microsoft Research sa venuje viacerým projektom, ktoré sa nikdy nedočkajú komerčného nasadenia. Prípadne sú nakoniec zakomponované do úplne iného zariadenia, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Ostáva len dúfať, že v prípade tejto technológie sa dočkáme aj komerčného nasadenia, rozhodne by to bolo zaujímavé. Nakoľko interakcia prebieha ešte pred samotným fyzickým dotykom, celkom by nás zaujímalo, akým spôsobom bol vyriešený problém s jej nechceným aktivovaním.

29.04.2016

+