MojWindows

Microsoft podľa dostupných informácií spolupracuje s rakúskou Univerzitou aplikovanej vedy na ambicióznom, no rozhodne zaujímavom projekte. Ide o vývoj  obalu na smartfóny, ktorý okrem ochrannej funkcie rozširuje obrazovku zariadenia. Obal s názvom FlexCase  pritom vďaka použitému materiálu nezvýši spotrebu energie. Tá má byť využitím piezoelektrických javov generovaná priamo pomocou interakcie s obrazovkou krytu.

Ovládanie môže prebiehať viacerými spôsobmi. Ohnutím krajov obalu dopredu a dozadu je napríklad možné približovať a odďaľovať zobrazenie na mape alebo listovať stranami pri čítaní textu. Rozšírená obrazovka dokáže rozlíšiť viacero súčasných dotykov a určiť, či ide o dotyk z hornej alebo spodnej strany. Rovnako tak rozlišuje aj intenzitu jednotlivých dotykov. Táto vlastnosť je vo videu prototypu demonštrovaná na zaujímavej funkcii z pohľadu bezpečnosti.

Konkrétne ide o zadávanie prístupového kódu. Ten je prijatý len v prípade, že pri zadávaní jednotlivých čísel používateľ vyvinie vopred určený tlak. FlexCase má veľký potenciál, no zatiaľ ide len o prebiehajúci výskum, ktorý bude prezentovaný v máji na konferencii Computer-Human Interaction 2016. Momentálne tak nie sú dostupné informácie o tom, kedy bude technológia dostupná.

19.04.2016

+